Šéf zdraví všetkých, vás nie. Kolegovia vás neberú 'na pivo' - jemné nuansy šikany sú nebezpečné!

Problematiku šikany na pracovisku vnímajú mnohí cez výrazné, niekedy priam extrémne prejavy. Odborníčka však hovorí, že podoby môže mať rôzne.

04.03.2022 13:00
debata

PODCAST z relácie Ide o nás na tému šikany na pracovisku nájdete tu:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

„Nebezpečenstvo mobingu je v tom, že my vieme navnímať skôr tie výrazné typy mobingu – napríklad verbálna agresivita, alebo že niekto je taký hrubý. Ale existujú aj jemnejšie formy mobingu, ktoré spadajú do kategórie sociálne vylúčenie. Začíname izolovať člena tímu,“ hovorí koučka Silvia Gallová v relácii Ide o nás.

Prejaviť sa to môže napríklad tak, že do práce príde šéf a zatiaľ čo pozdraví piatich kolegov, jedného ignoruje. „Na porade chcete niečo povedať a nadriadený vás zastaví so slovami: ‚Nie, nič nehovor. Ja už som to vymyslel/a.‘ Alebo odchádza z práce a opäť pozdraví všetkých a vás nie,“ opisuje modelové situácie Gallová.

Video
VIDEO: Relácia o prejavoch mobingu (šikany) na pracovisku s koučkou Silviou Gallovou.

Súčasťou mobingu však môže byť napríklad aj správanie sa kolektívu voči jednotlivcovi. „Napríklad zadržiavajú dôležité informácie. A nemusí to byť len v súvislosti s prácou a projektom, hoci aj to sa deje. Ale môže byť napríklad aj situácia, keď sa celý tím dohodne, že niekam ideme. Von, na pivo, sadnúť si s kolegami. Tej či tomu kolegovi to nepovieme, ale zároveň sa uistíme, že to vie, že sme niekde všetci boli,“ doplnila tiež Silvia Gallová.

šikana, pracovisko, mobing, konflikt Čítajte viac Každý piaty z nás zažil v práci mobing. Deje sa aj s 'dobrým úmyslom', ublíži však veľmi

V relácii Ide o nás skúsená koučka hovorila o rôznych formách mobingu (šikany) na pracovisku, firmách, v ktorých k nemu najčastejšie dochádza, ale napríklad aj o dvoch typoch obetí, ktoré mobing zažívajú. Patríte medzi ne? Odpoveď nájdete vo video-epizóde alebo podcaste relácie Ide o nás – vyššie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šikana #nebezpečenstvo #pracovisko #Ide o nás #mobing #Silvia Gallová

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...