Každý piaty z nás zažil v práci mobing. Deje sa aj s 'dobrým úmyslom', ublíži však veľmi

Možno patríte do skupiny tých, ktorí už podobnú skúsenosť majú za sebou, alebo ju práve prežívajú. A je tu aj možnosť, že ste sa ma mobingu podieľali ako prenasledovateľ - agresor voči svojmu kolegovi či podriadenému.

28.02.2022 06:00
debata (8)
Video
VIDEO: Relácia o prejavoch mobingu (šikany) na pracovisku s koučkou Silviou Gallovou.

Téma šikanovania na pracovisku je v posledných rokoch veľmi živá – celkom nedávno ju znovu (po)otvoril aj incident s únikom nahrávky moderátora Marcela Merčiaka, ktorý sa nevyberaným vulgárnym spôsobom zhováral so svojimi podriadenými. Našli sa mnohí, ktorí si povedali, veď to je predsa len bežný prejav hnevu a konfliktu na pracovisku, z ktorého netreba robiť veľkú vedu…

Ak však ku hrubému správaniu, podceňovaniu, zneužívaniu moci dochádza opakovane a dlhodobo – je to jednoznačný prejav mobingu na pracovisku. Podľa koučky Silvie Gallovej štatistiky hovoria jasne, nejaký prejav nevhodného správania a mobingu zažilo na pracovisku zhruba dvadsať percent ľudí – to značí, že každý piaty z nás má podobnú skúsenosť.

PODCAST z relácie Ide o nás na tému šikany na pracovisku nájdete tu:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Ako prezradila v relácii Ide o nás, pri školeniach, ktorým sa venuje vo firmách na tému mobingu, sa jej často stáva, že si zamestnanci až následne uvedomia, že u nich dochádza k podobným prejavom. Popri zneužívaní postavenia a moci je však súčasťou tohto problému napríklad aj „dobrý úmysel“. „Veľmi často tí prenasledovatelia to robia aj v dobrej vôli, že trošku ťa zocelím. Veď keď raz budeš menežér ako ja, tak budeš musieť byť chlap alebo riadne tvrdá. Niekedy je tam zámer, kde to myslia dobre, ale ubližujú veľmi,“ vysvetlila v Ide o nás Gallová.

Veronika Cifrová Ostrihoňová Čítajte viac Sú ženy na seba zlé? Hejtujeme, keď si chceme obhájiť vlastné hodnoty

So skúsenou koučkou sme sa zhovárali o tom, ako môžeme vlastne definovať mobing, ako sa rozdeľuje na rôznych úrovniach a tiež napríklad, v akých firmách k nemu dochádza najčastejšie. Gallová prezradila aj to, akým spôsobom sa môžeme situáciu pokúsiť vyriešiť a čo je najdôležitejšie v rámci firemného správania, aby sa mobingu predchádzalo. Viac si už pozrite v našej relácii alebo vypočujte v podcaste, ktorý vznikol pri jej nahrávaní.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #koučka #šikanovanie #Ide o nás #mobing #firemná kultúra #Silvia Gallová

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...