Hodia sa prakticky všade
Konopné semienka majú pre náš organizmus ideálny pomer živín, minerálov a vitamínov. Ich chuť má orieškový nádych a hodí sa nielen ako prísada do kaší, jogurtov a dezertov, ale sú aj výborným doplnkom hlavných jedál, obzvlášť tých ázijských. Môžete ich používať ako v lúpanej, tak aj nelúpanej forme. V tej druhej majú ešte viac vlákniny.
Čo všetko nájdete v malom semienku?
Podľa vedeckých štúdií ich unikátnosť tkvie v ich vyváženom zložení a vysokej nutričnej hodnote. Konopné semienka sú tvorené z 25% bielkovín, 31% tukov a 34% zdravých cukrov. Rovnako tak je v nich obsiahnuté veľké množstvo vitamínov, a to predovšetkým A, C, E a vitamíny skupiny B. Významné minerály sú potom vápnik, železo, zinok, horčík, draslík, chróm, síra a jód. Zaujímavosťou je aj perfektný pomer omega 3 a 6 mastných kyselín, ktoré majú dokonalé protizápalové účinky. Vďaka pravidelnej konzumácii konopných semienok si budete udržovať celkové zdravie a predchádzať tak mnohým nepríjemným chorobám.
Čítajte aj Čo sa stane s vašim telom, ak budete piť denne zelený čajSkvelé na jarnú únavu a detox
Vďaka pomerne vysokému podielu vlákniny, antioxidantov a chlorofylu tieto semienka prispievajú k prečisteniu organizmu. Nielenže vaše črevá zbavia nečistôt a usadenín, ale prispejú aj k lepšej činnosti celého tráviaceho traktu. Sú aj skvelými antioxidantmi, a tak sa podieľajú na lepšej imunite organizmu.
Nemusíte sa ich báť namočiť
V ľudových múdrostiach sa skrýva veľa právd. Príkladom je aj známa pieseň: „Močila konope, močila…“ Pretože pokiaľ chcete získať z konopných semienok maximum živín a cenných látok, je dôležité ich správne upraviť. Môžete ich nechať naklíčiť či namočiť a tak z nich vydolujete naozaj prakticky maximum živín. No môžete ich aj nadrviť, opiecť v panvici či na pekáči v rúre.
Báť sa nemusia ani celiatici
Výhodou konopných semienok je aj to, že sú bezlepkové, a preto sú vhodné naozaj pre každého. Pokiaľ teda trpíte celiakiou, nemáte sa čoho obávať. Pokojne si túto zdravú pochúťku môžete dopriať.