Poznáme ju všetci, no málokto si ju dopraje denne. Škorica má zázračné účinky

Niekomu chutí, iný ju nemusí. Škorica patrí medzi koreniny, ktoré už od staroveku pomáhajú ľuďom posilňovať zdravie. Platí u nej však to, čo pri väčšine prírodných preparátov. Efekt sa dostaví, ak sa bude užívať pravidelne, no nesmie sa to preháňať.

15.01.2024 06:00
škorica Foto:
So škoricou môžete účinne bojovať proti chrípke.
debata

Kde sa vlastne vzala škorica?

Škorica je korenie pochádzajúce z kôry stromu nazývaného cinnamomum. Tento strom sa nachádza v južnej Ázii a na Blízkom východe. Kôra stromu sa suší a drví na prášok, ktorý potom bežne používate ako korenie. Škoricu môže kúpiť aj v celých tyčinkách alebo vo forme kôry a využiť ju ako dekoračný prvok. Omnoho viac osohu v porovnaní s dekoráciou však prinesie do vášho života jej konzumácia.

Posilní vám imunitu

Hoci nevyzerá, škorica je skvelý zdroj vitamínov aj minerálov, predovšetkým vápnika. Predstavuje ideálnu prevenciu proti zimným neduhom ako prechladnutie, nádcha či kašeľ. Nielenže podporuje imunitný systém, navyše priamo pôsobí proti baktériám a vírusom. Môžete ju pridávať do čaju či kávy a do vareného vína sa priam pýta.

Kombinácia citrónu a rozmarínu Čítajte aj Čaro rozmarínu. Účinný proti vypadávaniu vlasov, podporí žalúdok a nielen to

Lepšie trávenie aj cievy

Škorica urýchľuje tráviace procesy, uľavuje pri plynatosti, zápche alebo hnačke. Prispieva k vyplavovaniu nadbytočných tukov z tela, čím znižuje hladinu cholesterolu a pomáha normalizovať vysoký krvný tlak. Tým prispieva k ochrane srdca a ciev a prevencii proti infarktu alebo mozgovej príhode.

Skvelá aj pri chudnutí

Hoci sa zvykne pridávať prevažne do zákuskov a koláčov, je to silný spojenec pri znižovaní váhy. Má totiž pozitívny a stimulujúci vplyv na metabolizmus. Pridajte lyžičku tohto korenia do smoothie, jogurtu na raňajky alebo napríklad do kávy s mliekom. Škoricou môžete tiež poprášiť plátky ovocia na desiatu. Keď k jedlu pridáte škoricu alebo si dáte akýkoľvek škoricový nápoj, pomôže vám rýchlejšie a lepšie tráviť. A navyše skvele chutí.

Pomôže eliminovať stres

V súčasnej dobe sa na potláčanie stresu hodí asi všetko. Spoľahlivo v tejto oblasti funguje aj škorica. Voňavé korenie povzbudzuje sústredenie, učenie či pamäť. Navyše má upokojujúce účinky, takže prospieva aj pri strese a úzkosti. Jej vplyv je v súčasnej dobe tiež spomínaný v súvislosti s prevenciou a liečbou neurologických ochorení, ako sú napríklad Alzheimerova či Parkinsonova choroba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #chudnutie #trávenie #imunitný systém #stres #zápcha #minerály #vápnik #redukcia hmotnosti #škorica

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....