Čaro rozmarínu. Účinný proti vypadávaniu vlasov, podporí žalúdok a nielen to

Rozmarín je jednou z byliniek, ktorú väčšina ľudí používa kvôli špecifickej aróme predovšetkým ako korenie. Jeho využitie je však v skutočnosti oveľa pestrejšie a plejáda pomoci zdraviu je pomerne široká. Navyše sa v kuchyni hodí do mnohých pokrmov, takže určite majte pár vetvičiek poruke.

11.09.2023 00:00
Kombinácia citrónu a rozmarínu Foto:
Účinky rozmarínu sú veľmi pestré.
debata

Spoznajte rozmarín

Rozmarín pochádza zo Stredomoria a Južnej Ameriky. Táto vždyzelená bylinka sa vyskytuje na krovinatých stráňach, v lesných lemoch alebo na kamenistých svahoch. Bylina je vo farmaceutickom priemysle, potravinárstve, kozmetickom priemysle a v ľudovom liečiteľstve využívaná najmä pre svoje protizápalové, antimikrobiálne a antioxidačné účinky. Niektoré štúdie navyše uvádzajú, že rastlina má tiež pozitívny vplyv na náladu, pamäť alebo spánok.

Čo je na rozmaríne tak cenné?

Medzi najúčinnejšie aktívne zložky v rastline rozmarínu patria triterpény, fenolové diterpény, kyselina rozmarínová, kyselina karnosová, rosmanol, karnosol, kyselina ursolová, kyselina betulínová. Z uvedených látok majú potom najviac liečivých účinkov kyselina rozmarínová a karnosová.

Dokáže toho veľa

Účinky rozmarínu sú veľmi pestré. Bylina má vysoký obsah antioxidačných, antimikrobiálnych a protizápalových látok. Antioxidanty predstavujú zlúčeniny, ktoré chránia organizmus človeka pred oxidačným poškodením a zápalmi. Uvedené javy môžu spôsobovať rôzne chronické ochorenia, kam patrí napríklad cukrovka 2. typu, rakovina alebo srdcové choroby.

bylinky, extrakt, lekáreň, prírodná lekáreň, fytoterapia, byliny, tinktúra Čítajte aj Skúste to s bylinkami! Tieto knihy o ich sile a využití sa vám môžu hodiť

Zdravé myslenie

Už v starovekom Ríme a antickom Grécku sa predpokladalo, že rozmarín má pozitívny vplyv na pamäť. Niektoré výskumy v dnešnej dobe ukazujú, že inhalácia rozmarínového oleja môže predchádzať rozkladu acetylcholínu, čo je chemická látka nachádzajúca sa v mozgu, ktorá pôsobí na pamäť, myslenie a koncentráciu. Iné štúdie potom naznačujú, že je touto inhaláciou možné zlepšiť funkcie mozgu u starších osôb trpiacich demenciou.

Krajšie vlasy prírodnou formou

Okrem účinkov na zdravie majú niektoré látky obsiahnuté v rozmaríne aj pozitívny vplyv na rast vlasov. Štúdie uvádzajú, že odvar z tejto byliny môže pomôcť v boji s androgénnou alopéciou, ktorá postihuje predovšetkým mužskú populáciu, ale nevyhnú sa jej ani niektoré ženy. Rozmarín zabraňuje vedľajšiemu produktu testosterónu napádať vlasové folikuly, čím chráni vlasy pred ich nadmerným vypadávaním.

Skvelý letný repelent

Rozmarín odpudzuje niektoré druhy krv sajúceho hmyzu, ktorý môže šíriť škodlivé vírusy a baktérie. Zároveň niektoré výskumy uvádzajú, že olej z tejto rastliny funguje podobne ako chemické insekticídy proti kliešťom, ktoré sú často prenášačmi lymskej boreliózy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #koncentrácia #rozmarín #antioxidanty #vlasová výživa #rozmarínový čaj #protizápalový účinok #prírodný repelent

+ Malé zmeny vo vašej strave môžu priniesť veľké výsledky.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, bude to tak najlepšie...

+ Dávajte si pozor nato čo hovoríte, mohlo by sa vám to splniť.
Plánovanie budúcnosti zabezpečí finančnú...