Nie je liek, ale predsa pomáha. Jablčný ocot by mal mať doma každý

Nie je ocot ako ocot. Ten bežný používame na dochucovanie, alebo na vyváranie vodného kameňa z rýchlovarnej kanvice. Jablčným octom by však bolo škoda takto plytvať, pretože má omnoho zásadnejší, ako len chuťový a čistiaci prínos.

17.01.2024 11:01
ocot, jablko, zdravie, výživa Foto:
Prečo nevyskúšať jablčný ocot?
debata

Osvedčený recept

Jablčný ocot sa už stovky rokov používa na liečbu kašľa, bolesti v krku a rôznych infekcií. Dnes získava na popularite ako pomocník pri chudnutí alebo prírodný liek pri žalúdočných a tráviacich ťažkostiach, refluxe alebo aj vysokom krvnom tlaku. Niektorí tvrdia, že jediná lyžica denne dokáže posilniť zdravie. Určite neuškodí pri miernom využívaní. Na druhej strane je nutné podotknúť, že rozhodne nie je liekom, len doplnkom a aj s ním treba opatrne. Pri nadmernej konzumácii môže nepriaznivo pôsobiť na zubnú sklovinu a aj preto je namieste používať ho s mierou a vždy riediť vodou.

Uľaví trávenie

Nie vždy je ľahké stráviť ťažšie jedlo. V tom vie byť jablčný ocot dobrým pomocníkom. Podľa niektorých výskumov podporuje jablčný ocot správne fungovanie tráviaceho systému a zlepšuje vstrebávanie dôležitých živín z potravy v organizme. Jablčný ocot ocenia aj tí, ktorí trpia na reflux, znižuje totiž kyslosť a upokojuje podráždenie pažeráka. Obsiahnutý pektín navyše účinne pomáha pri črevných kŕčoch.

Vylaďuje cukor v krvi

Ďalším benefitom jablčného octu je jeho schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi. Zlepšuje citlivosť na inzulín a reakciu organizmu na zvýšenú hladinu cukru v krvi po jedle. Štúdia z roku 2007 ukázala, že dve polievkové lyžice jablčného octu pred spaním znižujú hladinu glukózy nalačno o 4 až 6 %. Pri pravidelnej konzumácii jablčného octu sa vždy radšej vopred poraďte s ošetrujúcim lekárom, môže sa totiž vzájomne ovplyvňovať s niektorými liekmi.

rakytník Čítajte aj Rakytník. Unikátna rastlinka, ktorá vás udrží počas zimy v zdraví

Nakopne metabolizmus

Aj pre túto schopnosť sa skloňuje ako účinný pomocník pri chudnutí. Navyše potláča chuť do jedla. Výskumy ukazujú, že jeho použitie pred jedlom zvyšuje a urýchľuje pocit sýtosti, čo môže pomôcť pri liečbe obezity. Účinné látky v ňom dokážu zrýchľovať metabolizmus, teda spaľovanie kalórií.

Pomôže so škriabaním v hrdle

Jablčný ocot poslúži aj ako pomocník pri prechladnutí alebo angíne. Zmierňuje kašeľ a účinne upokojuje podráždený krk. Má totiž dezinfekčné a antibakteriálne vlastnosti. Zmiešajte tri až štyri lyžice octu s pol šálkou teplej vody a niekoľkokrát denne kloktajte, prípadne po dúškoch popíjajte šálku horúcej vody s tromi lyžicami jablčného octu a lyžicou medu.

Prospieva aj pokožke

Jablčný ocot môže byť prospešný aj v starostlivosti o pokožku, najmä ak trpíte na ekzémy, nadmernú suchosť pleti alebo akné. Používajte ocot ako pleťové tonikum, nakvapkajte na kozmetický tampón a potierajte si ním pokožku ráno a večer. Prírodné alfa-hydroxykyseliny a kyselina octová podporujú krvný obeh, uzatvárajú póry a znižujú výskyt pigmentácií a akné.

Jednoduchý recept na výborný jablčný ocot z dvoch surovín
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reflux #prechladnutie #ekzém #metabolizmus #angína #inzulín #starostlivosť o pokožku #škriabanie v hrdle #cukor v krvi #tráviaca sústava

+ Pravidelné stravovanie a vyvážená diéta sú nevyhnutné.
Ak ku niekomu vzhliadate, pokúste sa byť ako on, vy nato...

+ Nikdy nie je neskoro začať s aktivitou, popremýšľajte nad tým.
Nepremrhajte celé dni, energiu investujte do...