Rakytník. Unikátna rastlinka, ktorá vás udrží počas zimy v zdraví

Pridáva sa do rôznych vitamínových prípravkov, ale najlepší je samozrejme v čistej prírodnej forme. Je to rastlina ako stvorená na zimné obdobie. Nielenže od vás odoženie nachladnutie a kašeľ, ale rovnako tak pomáha prekonať aj splín, zlú náladu a depresiu.

22.12.2023 06:00
rakytník Foto:
V súčasnej dobe je rakytník známy hlavne tým, že podporuje správne fungovanie imunitného systému.
debata (1)

Kde sa vzal rakytník

Podľa gréckej báje žil na zemi okrídlený muž Pegas, ktorý bol napol človek a napol kôň. A práve on jedol listy a plody rakytníka. Vďaka nim potom mal veľkú silu a mohol lietať. V starovekom Grécku rakytník naozaj poznali. Mladé vetvičky bolo možné zakúpiť a dávať ako liečivý doplnok závodným koňom. Gréci totiž mali odpozorované, že ich pojedanie zvieratami im zvyšuje kvalitu a lesk srsti. Neostal však len pre kone. Vďaka tomu, že si ho z času na čas dáme, môžeme veľmi úspešne odolávať všetkým chorobám a nástrahám jesene i zimy, ktoré nás môžu dostať proti našej vôli do postele.

Poznajú ho na celom svete

V ľudovom liečiteľstve bola táto rastlina známa už od pradávna. Jej plody používali napríklad obyvatelia Číny, Mongolska alebo Sibíru a to hlavne pri liečbe pľúcnych, pečeňových, žalúdočných a kĺbových ochorení. Okrem toho si ľudia všimli, že rakytník napomáha rýchlejšiemu hojeniu rán a zároveň môže mať pozitívny vplyv aj na pokožku. V tibetskej tradičnej medicíne si potom dokonca našiel využitie aj pri liečbe kardiovaskulárnych ťažkostí.

vitamín C, pleť, pokožka, ošetrenie, žena Čítajte aj 5 potravín a 1 nápoj, ktoré zaručia pokožku bez vrások

Zamávajte chorobám

V súčasnej dobe je rakytník známy hlavne tým, že podporuje správne fungovanie imunitného systému. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov pomáha chrániť ľudské telo pred škodlivými voľnými radikálmi (čím zároveň pôsobí preventívne proti vzniku rakoviny), zvyšuje jeho odolnosť voči infekciám, pôsobí antibakteriálne a protizápalovo. Oplatí sa teda užívať ho ako prevenciu, ale aj v prípade angíny, chrípky, prechladnutia a ďalších ťažkostí.

Pomôže žalúdku, pečeni aj srdcu

Plody rakytníka môžu mať pozitívny vplyv aj na trávenie, pôsobia detoxikačne, podporujú hojenie žalúdočnej sliznice a bránia rozvoju žalúdočných vredov. Okrem toho majú aj hepatoprotektívne účinky, pričom obsahujú látky, ktoré chránia pečeňové tkanivo pred poškodením a stimulujú ich činnosť. Prospešný potom môže byť rakytník napríklad pri liečbe cirhózy pečene i nealkoholických pečeňových porúch. Pomáha aj znižovať hladinu cholesterolu, zároveň má vplyv na správne fungovanie krvného obehu a znižuje krvný tlak.

Uľaví od stresu a spraví vám náladu

Ak bojujete s depresiami a smutnými náladami, tak je aj pre vás rakytník ako stvorený. Nájdeme v ňom totiž alkaloid hyppophein, ktorý sa v tele premení na serotonín, čo je hormón prenášajúci signály medzi jednotlivými nervami. Jeho hladina výrazne ovplyvňuje pacientovo duševné rozpoloženie, bráni rozvoju depresie aj ďalších ťažkostí a niekedy sa preto prezýva „hormón šťastia a dobrej nálady“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #prevencia #imunitný systém #rakytníkový olej #rakytník #antioxidanty #hojenie rán #antibakteriálne účinky #protizápalové účinky

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...

+ Nezabúdajte na odpočinok, váš organizmus si ho zaslúži.
Šikovnosť je vaša silná stránka avšak pozor komu ju...