Pomôžu tieto dve potraviny zhodiť kilá navždy?

Extrém, ktorý si našiel obľubu medzi herečkami, baletkami či speváčkami. Kombinácia vajec varených natvrdo a čerstvého grapefruitu sľubuje zhodenie nadbytočných kilogramov za pomerne krátku dobu. Ide o módny výstrelok alebo stravovací trik, ktorý skutočne funguje?

15.12.2023 13:28
vajíčko - vajce Foto:
Vajíčka a grapy zaraďujeme medzi nízkoenergetické jedlá.
debata (2)

Dobrá správa, či ani nie?

Spomínaná vajíčkovo-grapefruitová diéta funguje. Na ako dlho a u koho? Ide o diétny plán, ktorý je založený na dennej konzumácii vajec natvrdo a kyslého exotického ovocia. Z krátkodobého hľadiska skutočne dochádza k úbytku telesnej hmotnosti, pričom otázkou zostáva, či ide o zdravé alebo rizikové chudnutie. Z dlhodobého hľadiska sa považuje táto kombinácia ako náhrada pestrej stravy za neudržateľnú a nebezpečnú.

Rôzne varianty miernia dopady chudnutia

Základom diéty sú spomínané dve suroviny. Jedna živočíšneho, druhá rastlinného pôvodu. Okrem toho sa však v stravovacom pláne objavuje aj kúsok opečeného toastu, čierna káva bez cukru a voda. Niektoré menej drastické verzie tejto diéty „dovoľujú“ konzumovať aj iné zdroje bielkovín, a to napríklad v podobe kuracieho mäsa a rybaciny. Menej ortodoxný jedálniček umožňuje pochutnávať si aj na zeleninových šalátoch a občas si môžeme dopriať aj pohár mlieka.

Pozor pri škrtení kalórií

Vajíčka a grapy zaraďujeme medzi nízkoenergetické jedlá. Podľa dietologičky Juliette Kellowovej spomínaná diéta poskytuje menej ako 800 kilokalórií na deň. Kalorický deficit spôsobuje, že dochádza k rýchlemu úbytku hmotnosti. Smutnou správou však je, že drastické znižovanie príjmu energie síce pomôže pri chudnutí, ale ublíži telu. Pri tejto diéte totiž s najväčšou pravdepodobnosťou strácame najprv svalovú hmotu, vodu a minimum tuku. Americký Národný inštitút pre choroby tráviaceho traktu a obličiek totiž varuje, že každá diéta, ktorá je pod 1000 kcal denne musí byť pod dohľadom lekára.

vitamín C, pleť, pokožka, ošetrenie, žena Čítajte aj 5 potravín a 1 nápoj, ktoré zaručia pokožku bez vrások

Keď sa zahrávame so zdravím

V skutočnosti sú všetky diéty s obmedzeným príjmom kalórií rizikové pre ľudské zdravie. Každý z nás má totiž takzvaný bazálny metabolizmus, ktorý je vyjadrený v kilokalóriách, ktoré potrebujeme na základné fungovanie nášho tela. Vyjadruje teda množstvo energie, ktorú spotrebujeme na trávenie, spánok i dýchanie. Všetok pohyb, ale aj duševná námaha sa už nepočítajú do základného metabolizmu. Ak máme základný metabolizmus napríklad na úrovni 1500 kcal denne a popritom pri športe a inej aktivite minieme ďalších 1000 kcal, dokopy je to za deň 2500 kcal. Príjem energie z jedla pod 1000 kcal znamená v tomto prípade až katastrofálny prepad energie a neudržateľný kalorický deficit, ktorý hraničí s poruchami príjmu potravy.

Rýchle diéty sú lákavé

Pretože ručička na váhe ukazuje takmer každý deň nižšie číslo. Rýchlosť chudnutia však nejde vždy ruka v ruke s kvalitou zhadzovania nadbytočných kilogramov. Väčšinou sa totiž snažíme zhodiť podkožný tuk, pri tejto diéte sa pripravujeme viac o svaly a vodu v tele. Svaly nie sú len témou mužov, modelov či kulturistov. Pravdou je, že svalová hmota tvorí aktívnu telesnú hmotu, ktorá sa podieľa na spaľovaní energie. Čím menej svalovej hmoty máme, tým je chudnutie z tuku ťažšie.

Ako sú na tom?

Vajíčka na tvrdo a grapefruit však rozhodne patria do nášho jedálneho lístka, nie však ako jeho základ, skôr doplnok. Vajíčka sa považujú za skvelý zdroj bielkovín, ktorý dokáže napomôcť procesu chudnutia na dvoch úrovniach. V prvom rade zlepšujú metabolizmus (látkovú výmenu) a v druhom účinne potláčajú hlad. Jedno veľké vajce má asi 6 g proteínov, vitamín D a látku lecitín, ktorá je dobrá na pamäť, cievy a srdce. Podľa výskumu, ktorého výsledky publikovala Americká spoločnosť pre klinickú výživu, bielkovinové potraviny viac zasýtia v porovnaní s potravinami obsahujúcimi sacharidy alebo tuky. Proteínové potraviny majú vo zvyku naštartovať metabolizmus a zároveň zachovať svalovú hmotu.

Overené výskumami

Grapefruit je skvelý zdroj vitamínu C, beta-karoténu a malého množstva jednoduchých cukrov. Štúdia, ktorú publikoval časopis Journal of Medicinal Food skúmala účinky grapefruitovej šťavy na chudnutie u ľudí, ktorých trápila obezita. Odborníci zistili, že účastníci skupiny, ktorí konzumovali polovicu grapefruitu denne počas štyroch mesiacov schudli približne poldruha až dva kilogramy. Viacerí výskumníci, ale aj laická verejnosť sa vďaka tejto schopnosti pozerajú na spomínané ovocie ako skvelý doplnok stravy pri chudnutí.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #chudnutie #vajcia #vajce #bielkoviny #bazálny metabolizmus #grep #nízkokalorická diéta #červený grep #kalorický deficit

+ Zdravý životný štýl vás nabije pozitívnou energiou.
Naučte sa hovoriť nie zbytočným výdavkom a strate času....

+ Nenechávajte svoje myšlienky len pre seba, podeľte sa s niekým o nich.
Čas je cennejší ako peniaze, využite ho...