Tomuto neuveríte. Obyčajný zemiak je skutočná vitamínová bomba

Pokojne nahradí akýkoľvek multivitamín, ktorý si kúpite v obchode. Veď to možno poznáte. Naši starí a prastarí rodičia jedli hlavne zemiaky a dožili sa veku, o ktorom sa nám často len sníva. A možno za tým boli práve aj zemiaky.

15.11.2023 14:00
nové zemiaky Foto:
Príprava zemiakov je do istej miery alchýmia.
debata

Patria k nášmu základu stravy

Zemiaky a slovenská kuchyňa, to sú nerozluční parťáci. Každý ich má rád v inej podobe, ale asi sa zhodneme, že zemiak patrí medzi jeden z pilierov gastronómie od domáceho varenia až po luxusné reštaurácie. Ale možno neviete, že sú bez preháňania asi aj tou najväčšou vitamínovou pilulkou na svete.

Čo je na zemiakoch tak zdravé?

Zemiaky sú nielen najobľúbenejšia príloha, ale ich konzumácia má aj početné zdravotné benefity. Majú protizápalový účinok, pozitívne ovplyvňujú srdce, cievy aj zdravie čriev a rozvoj mikrobiómu. Tiež znižujú krvný tlak. Sú zdrojom energie a ponúkajú rad dôležitých živín, ako sú napríklad sacharidy a plnohodnotné bielkoviny, vláknina, vitamín C, vitamíny skupiny B a minerálne látky, najmä draslík. Navyše sú bezlepkové a so zanedbateľným množstvom tuku. Sú jednoducho pre telo skvelé.

med, brusnice, šípky, jeseň, imunita Čítajte viac Ktoré potraviny pomôžu imunite a neškodia štíhlej línii?

Ako zemiaky „nezabiť“

Príprava zemiakov je do istej miery alchýmia. Ako ich pripraviť chutne a pritom zachovať čo naviac výživných látok? Z hľadiska zdravia je najlepšie varenie. Vyprážaním si k nim pridáte porciu tukov a nie príliš žiaducich látok, ktoré môžu pri smažení vznikať. Ak sa napriek tomu pre smaženie rozhodnete, zvoľte repkový olej. Maslo, a ani v dnešnej dobe veľmi populárne prepustené maslo ghí, na to vhodné nie sú. Ghí síce neobsahuje bielkoviny ako maslo, ale obsahuje cholesterol, ktorý pri smažení oxiduje a môže sa podieľať na vzniku srdcovo-cievnych chorôb. Ak chcete zemiakom chuť masla dodať, pridajte ho až pred konzumáciou.

Paradoxne pomôžu aj pri chudnutí

Vylúčili ste zemiaky z jedálnička, pretože obsahujú škrob? Porcia varených zemiakov má oveľa menej kalórií ako ryža, cestoviny či pečivo. Navyše obsahuje kvalitné prírodné bielkoviny s mimoriadnym zložením aminokyselín, ktoré zasýtia na dlhú dobu. Nezdravým pokrmom sa stávajú až po niektorých kuchynských úpravách, zvlášť po vyprážaní. S obsahom vody asi 75 % a obsahom tuku iba 0,1 % sú zemiaky obzvlášť nízkokalorické. Majú len 68 kcal na 100 gramov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #vitamín C #zemiaky #vláknina #draslík #nestráviteľná vláknina #zemiak #škrob #mikrobióm #protizápalový účinok #varené zemiaky

+ Doprajte si pokojný večer, upokojte sa a užívajte si krásne chvíle.
Správne riadenie času a peňazí prinesie...

+ Čerstvé ovocie a zelenina vám dodajú potrebnú energiu.
Čím skôr si prácu urobíte, tým skôr budete mať čas len...