Výskumný tím zo Štátnej university v Ohiu testoval schopnosť jogurtu neutralizovať zlúčeniny síry, ktoré dávajú cesnaku jeho charakteristický zápach. Podľa výskumu jogurt neutralizuje až 99 percent prchavých látok zo surového cesnaku. Spôsobujú to tuk a bielkoviny v jogurte, pričom proti zápachu účinnejší bol plnotučný jogurt v porovnaní s nízkotučným.
Čítajte viac Často varíte s cesnakom? Ako sa rýchlo zbaviť zápachu z rúk?Tím vedený dentistkou Manpreet Kaurovou a profesorkou na katedre potravinárskej technológie Sheryl Barringerovou výsledky výskumu publikoval v časopise Molecules. Testoval aj účinky jogurtu na tepelne upravený cesnak, v prípade tejto zeleniny však väčšinu prchavých zlúčenín spôsobujúcich zápach eliminuje samotné tepelné spracovanie.
Predchádzajúci výskum naznačil, že proti cesnakovému dychu zaberá aj pitie plnotučného mlieka, pretože mliečne tuky sa viažu na niekoľko aromatických molekúl v cesnaku. Podľa Barringerovej aj bielkoviny v jogurte pomáhajú neutralizovať prchavé molekuly z cesnaku. „Vieme, že bielkoviny viažu chuť – veľakrát sa to považuje za negatívum, najmä ak má jedlo s vysokým obsahom bielkovín menej chuti. V tomto prípade by to mohlo byť pozitívne,“ povedala.
Za obzvlášť účinný považuje grécky jogurt, ktorý má vyšší proteínový profil ako jogurt použitý v štúdii. Jogurty však treba skonzumovať čo najskôr po jedení cesnaku. Dobre účinkovať môžu aj jogurty s ovocnou príchuťou a podľa výskumu pomáhajú aj jablká a tepelne nespracované mäta a šalát.