Špalda: Nejde len o obyčajné obilie. Účinky príjemne prekvapia

Vymeniť bežnú múku za špaldovú sa občas oplatí nielen kvôli chuti, ale aj kvôli jej vlastnostiam a prínosu pre zdravie. Platí, že jedlo môže byť liekom a vďaka špalde to platí do bodky. Preto ak ste nad ňou dodnes krútili nosom, oddnes jej budete dávať možno aj prednosť.

17.09.2023 08:35
Špaldová múka prospieva nášmu zdraviu. Foto:
Bezlepková diéta spočíva vo vynechaní potravín a surovín obsahujúcich lepok – pšenica, jačmeň, raž, ovos, špalda.
debata

Dávnoveká plodina, stále modernou

Špalda je vlastne akýsi predok dnes bežne pestovanej a vyšľachtenej pšenice. Je to druh pšenice, ktorý by ste našli v bežnom jedálničku našich babičiek. A možno to poznáte, že naši starí rodičia sa dožili vysokého veku a pritom nemali ani multivitamíny a kolagén. Možno jedným z kúskov do skladačky bola aj špalda.

Čo je na špalde zdravé?

Táto obilnina má optimálne výživové zloženie, pretože v porovnaní s klasickou pšenicou obsahuje väčšie množstvo bielkovín aj vitamínov. Je oveľa lepšie stráviteľná, aj keď nie je bezlepková. Jej prednosť spočíva v tom, že je vďaka nižšiemu obsahu lepku prospešnejšia pre trávenie. Lepok v špalde má iné molekulárne zloženie ako lepok v modernej pšenici. Je krehkejší a lepšie rozpustný vo vode, čo zlepšuje a uľahčuje jeho trávenie.

mlieko, kŕče, laktóza, alergia, intolerancia, bolesť Čítajte aj Máte alergiu či intoleranciu na potraviny? A ako pri tom chudnúť?

Plná vzácnych živín

Špalda obsahuje všetky potrebné živiny pre telo. Teda bielkoviny, nenasýtené mastné kyseliny, komplexné sacharidy aj vlákninu. Je zdrojom vitamínov skupiny B, ale aj minerálov horčíka, fosforu, zinku, železa a draslíka. Práve vďaka svojmu zloženiu podporuje imunitu, trávenie a nezahlieňuje organizmus.

Špaldu môžeme v jej pôvodnej, rýdzej a divokej podobe s trochou zveličenia označiť za liečivé obilie. Je výborne stráviteľná a obsahuje kompletné zloženie živín, ktoré sú v tejto podobe našim organizmom maximálne využiteľné. Preto sa jedlo zo špaldy stáva pre telo naozaj prínosnejšie.

Podporí chudnutie

Ak hľadáte pečivo, z ktorého sa priberá menej, je to špaldové. Vďaka tomu, že má nízky glykemický index, hodí sa do jedálnička diabetikov, ale aj do toho diétneho pri chudnutí. Špaldu je pritom možné spracovať a využiť najrôznejšími spôsobmi. Pripravujú sa z nej krúpy, krupica aj múka. Na trhu sú tiež špaldové cestoviny, pečivo aj chlieb. Pripraviť si teda môžete prakticky všetky bežné jedlá, kde sa používa pšenica, len môžu byť o niečo viac prospešné zdraviu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pšenica #vitamíny #minerály #bielkoviny #lepok #obilniny #nenasýtené mastné kyseliny #špalda #proteíny #špaldová múka

+ Nezabúdajte na odpočinok, váš organizmus si ho zaslúži.
Šikovnosť je vaša silná stránka avšak pozor komu ju...

+ Je ten správny čas zamyslieť sa nad svojou životosprávou.
Nespoliehajte sa sami na seba, nikto za vás vašu prácu...