Stačí jeden banán denne. A môžete sa tešiť doslova na zázraky

Banány sú bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, čo je dôvod, prečo sú často zaraďované do zdravej stravy či rôznych diét. Napadlo vás niekedy, čo sa stane s vašim telom, keď začnete jesť jeden banán každý deň? Pozitívnou odozvou vášho tela budete veľmi skoro príjemne prekvapená.

03.09.2023 07:29
banány Foto:
Banány obsahujú rôzne druhy antioxidantov, vrátane dopamínu a katechínov.
debata

Lepšia imunita aj svaly

Banány sú bohaté na vitamíny a minerály, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie tela. Obsahujú vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a pomáha pri hojení rán a pôsobí ako prevencia proti rôznym ochoreniam. Tiež obsahujú vitamín B6, ktorý je nevyhnutný pre metabolizmus a tvorbu červených krviniek. Banány sú tiež dobrým zdrojom draslíka. Ten kľúčový na udržiavanie rovnováhy tekutín v tele a normálnu funkciu svalov.

Viac energie

Banány sú vynikajúcim zdrojom energie vďaka svojmu obsahu prirodzených cukrov glukózy, fruktózy a sacharózy. Konzumácia banánov vám dodá rýchlu dávku energie a pomôže udržať bdelosť počas dňa. Sú ideálnou desiatou pred športovým výkonom alebo na ťažké túry. Navyše obsahujú aj vlákninu, ktorá pomáha udržiavať tráviacu sústavu v kondícii a podporuje pravidelnú a zdravú stolicu.

Poteší sa aj srdce

Banány sú bohaté na draslík, ktorý pomáha znižovať vysoký krvný tlak a predchádzať srdcovým ochoreniam. Draslík pomáha regulovať srdcový rytmus a udržiavať zdravé cievy.

banány Čítajte viac Čo sa stane s vašim telom, ak si dáte každé ráno banán?

Psychická pohoda a odolnosť voči stresu

Ďalšou výhodou dennej konzumácie banánov je ich vplyv na náladu a duševné zdravie. Banány totiž obsahujú aminokyselinu nazývanú tryptofán, ktorá je prekurzorom serotonínu, známeho ako „hormón šťastia“. Serotonín je neurotransmiter, ktorý ovplyvňuje našu náladu, emočný stav a spánok. Pravidelná konzumácia banánov môže pomôcť zvýšiť hladinu serotonínu v mozgu a prispieť k lepšej duševnej kondícii. Môže to byť najmä prospešné pri stresových situáciách alebo pri boji s depresiami a úzkosťami.

Banány navyše obsahujú rôzne druhy antioxidantov, vrátane dopamínu a katechínov. Antioxidanty pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele, ktoré môžu poškodzovať bunky a prispievať k rozvoju rôznych ochorení. Pravidelná konzumácia banánov môže teda prispieť k ochrane tela pred oxidatívnym stresom a podporiť celkové zdravie.

Viac nie je vždy lepšie

Ak sa rozhodnete jesť banány každý deň, treba dbať na vyváženú stravu a sledovať celkový príjem kalórií. Banány sú síce zdravé, ale majú aj pomerne vysoký obsah cukru. Pokiaľ to s konzumáciou banánov preháňate, môže to mať negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi a prispieť k priberaniu na váhe. Tak isto aj nadmerné množstvo vlákniny môže spôsobiť zápchu. Preto aj s banánmi platí ako so všetkým. Aj dobrého môže veľa škodiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #imunita #vitamín C #vláknina #vysoký krvný tlak #tryptofán #draslík #glukóza #cukor v krvi #vitamíny a minerály

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...