Tekvicové jadierka: Pochúťka, ktorá vám zmení život

Môžete si ich dať do rannej kaše, k vločkám, nasypať do šalátu, ozdobiť nimi jedlo, alebo ich pojedať len tak večer namiesto čipsov. Nech si zvolíte akýkoľvek typ konzumácie, jedno je isté. Pochutíte si a robíte dobre svojmu zdraviu. A to na mnoho spôsobov.

14.08.2023 00:00
tekvica, jeseň Foto:
Ako kvalitný zdroj kyseliny glutamovej ovplyvňujú tekvicové semienka činnosť nervovej sústavy.
debata

Posilníte si imunitu

Za tento účinok vďačia tekvicové semienka predovšetkým zinku, ktorého nedostatok vedie k vážnym poruchám imunitného systému. Ak naopak prijímate zinku dostatočné množstvo, je vaše telo schopné lepšie čeliť infekciám a ľahšie regenerovať v prípade zranenia.

Skvalitnia spánok

Tekvicové semienka sú prírodným zdrojom tryptofánu, aminokyseliny úplne zaslúžene spájanej s kvalitou nášho spánku. Mnoho žien má problém práve so zaspávaním a kvalitou spánku. Pravidelná konzumácia tekvicových semienok pomôže na tento neduh zabudnúť.

Dobré srdce

Medzi hlavné rizikové faktory srdcových ochorení patrí vysoký krvný tlak a vysoká hladina cholesterolu. Vďaka obsahu cenných antioxidantov, horčíka, zinku a mastných kyselín môžu tekvicové semienka toto riziko významne znížiť a udržať tak srdce v dobrej forme.

kašeľ, nádcha, chrípka, vírus, žena, choroba Čítajte aj Keď telo volá o pomoc. Čo mu chýba?

Nižšia hladina cukru v krvi

Za tento účinok vďačia tekvicové semienka predovšetkým vysokému obsahu horčíka. Pomôžu tým pádom k lepšej kontrole krvného cukru nielen u zdravých ľudí, ale aj u pacientov s cukrovkou.

Podpora v strese

Ako kvalitný zdroj kyseliny glutamovej ovplyvňujú tekvicové semienka činnosť nervovej sústavy. Kyselina glutamová je totiž jednou z látok potrebných na syntézu kyseliny gamma-aminomaslovej (GABA), ktorá v mozgu tlmí úzkosť, nervozitu a ďalšie neurotické stavy. Pomáha jej v tom aj vitamín B3 a kyselina listová, ďalšie cenné zložky semienok tekvice.

Zdravšia a krajšia pleť

Vitamín E, ktorého odporúčanú dennú dávku pokryjete tekvicovými semienkami pomerne ľahko, patrí k vysoko efektívnym antioxidantom. Okrem toho tiež pôsobí proti predčasnému starnutiu pleti, ktorú udržuje pevnú a zdravú. Tak prečo si nedať za hrsť každý deň?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #stres #spánok #srdce #pleť #kvalitný spánok #tekvicové semená #tekvicové jadierka

+ Nehazardujte so svojim zdravím, hazardujete tak aj s ľuďmi okolo vás.
Neustále prekonávajte sami seba, naučíte...

+ Nikdy nie je neskoro začať s aktivitou, popremýšľajte nad tým.
Nepremrhajte celé dni, energiu investujte do...