Obsahuje množstvo dôležitých vitamínov, minerálov a éterických olejov, dokáže zmierniť bolesť, podporiť trávenie a znížiť stres.
Čítajte viac Bazalka dodá jedlu chuť leta! A čo ešte? Pomôže pri bolestiach hlavyAk máte bazalku po ruke napríklad v črepníku na balkóne a jej lístky tak vždy pripravené na použitie v kuchyni, potom spozornite. Ak je vaša chladnička prázdna a vy neviete, akú rýchlu večeru si pripraviť, potom je čerstvé pesto z bazalky skvelou voľbou (video nižšie). Ale pozor – na pesto potrebujete veľa listov, tie však z rastlinky netrhajte po jednom.
Ak odtrháte bazalke listy, rastlina odumrie. Akonáhle už na stonkách nie sú žiadne listy, rastlina tvorí kvety. Všetku svoju energiu a vodu vkladá do vyháňania kvetov a listy prestanú rásť. To znamená, že v určitom okamihu budete mať v kuchyni klíčiacu rastlinu bazalky, ktorá má len niekoľko malých lístkov alebo vôbec žiadne a tie navyše chutia horkasto.
Namiesto trhania listov by ste mali z bazalky odrezať celé stonky. Nie jednotlivé listy, ale kompletné výhonky. Najlepšie v dĺžke asi päť centimetrov. Odrežte stonku nad listovým uzlom, tou časťou stonky, kde rastie viac výhonkov listov vľavo a vpravo. To spôsobí, že nové výhonky po odrezaní opäť vyklíčia.
[* video=„60ce4841–2b5a-4106–8fe0-d7006382c52a“ | typ=„tvpravda“ | ratio=„16by9“ | popisok=„Voňavé bazalkové lístky sú ideálne na prípravu domáceho pesta na cestoviny.* Postačí pár minút a raz dva vykúzlite doma výbornú sviežu bylinkovú omáčku, ktorá pár dní vydrží aj v chladničke.“ *]
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Čerstvé bazalkové pesto na Varecha.sk