Bazalka dodá jedlu chuť leta! A čo ešte? Pomôže pri bolestiach hlavy

Bazalka je žiarivou stálicou medzi kuchynskými bylinkami - dá sa pestovať na okne či balkóne a na počkanie dodá nášmu jedlu lahodnú chuť "leta".

25.05.2022 15:00
bazalka, bylinky, talianska kuchyňa Foto:
Bazalka je stálicou medzi kuchynskými bylinkami
debata

Bylina, ktorá obsahuje množstvo dôležitých vitamínov, minerálov a éterických olejov, dokáže zmierniť bolesť, podporiť trávenie a znížiť stres.

Či už v podobe pesta či ako súčasť paradajkovej omáčky: bazalka je dôležitou súčasťou talianskej kuchyne. Zelená bylinka je nielen veľmi chutná, ale… Bazalka má aj analgetický účinok, ukľudní pokožku po bodnutí hmyzom.

Cacio e Pepe, špagety, cestoviny Čítajte viac Stačia 3 ingrediencie a lahodná omáčka na špagety je hotová! A zrejme ste ju ešte nikdy neochutnali

Vedeli ste, že existuje asi 40 druhov bazalky – thajská bazalka, jemnolistá bazalka, červená bazalka či citrónová bazalka. Bazalka je prirodzene bohatá na živiny. Vo voňavej rastlinke sa nachádzajú vitamíny A, C, D a E, ako aj K. Zvlášť pozoruhodný je vitamín A, ktorý hrá dôležitú úlohu pre zdravie očí a pokožky. Vitamín K zase predchádza kardiovaskulárnym ochoreniam. Obsahuje aj vitamíny skupiny B, ako aj draslík, vápnik, horčík a železo. V bazalke sa nachádzajú aj cenné rastlinné látky ako polyfenoly.

Bazalka navyše obsahuje množstvo éterických olejov, ktoré jej dodávajú jedinečnú vôňu, ktorá na naše zmysly pôsobí priam opojne.

  • Bazalka pomáha pri žalúdočných kŕčoch a plynatosti – buď žujte listy alebo si uvarte čaj.
  • Má upokojujúce a uvoľňujúce účinky, napríklad pri nepokoji, nervozite, strese a nespavosti: stačí požuť pár lístkov.
  • Pôsobí ako analgetikum na menštruačné kŕče, migrény a bolesti hlavy a dokonca aj artritídu.
  • Poskytuje pokožke upokojujúci účinok po bodnutí hmyzom, priložte ju na kožu ako obklad.
Video
V tomto videu sa Miss SR Sophia Hrivňáková s nami podelila nielen o recept na chutnú nátierku, ale aj o spomienky, ktoré si s ňou spája.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #bazalka

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...