Bylina, ktorá obsahuje množstvo dôležitých vitamínov, minerálov a éterických olejov, dokáže zmierniť bolesť, podporiť trávenie a znížiť stres.
Či už v podobe pesta či ako súčasť paradajkovej omáčky: bazalka je dôležitou súčasťou talianskej kuchyne. Zelená bylinka je nielen veľmi chutná, ale… Bazalka má aj analgetický účinok, ukľudní pokožku po bodnutí hmyzom.
Čítajte viac Stačia 3 ingrediencie a lahodná omáčka na špagety je hotová! A zrejme ste ju ešte nikdy neochutnaliVedeli ste, že existuje asi 40 druhov bazalky – thajská bazalka, jemnolistá bazalka, červená bazalka či citrónová bazalka. Bazalka je prirodzene bohatá na živiny. Vo voňavej rastlinke sa nachádzajú vitamíny A, C, D a E, ako aj K. Zvlášť pozoruhodný je vitamín A, ktorý hrá dôležitú úlohu pre zdravie očí a pokožky. Vitamín K zase predchádza kardiovaskulárnym ochoreniam. Obsahuje aj vitamíny skupiny B, ako aj draslík, vápnik, horčík a železo. V bazalke sa nachádzajú aj cenné rastlinné látky ako polyfenoly.
Bazalka navyše obsahuje množstvo éterických olejov, ktoré jej dodávajú jedinečnú vôňu, ktorá na naše zmysly pôsobí priam opojne.
- Bazalka pomáha pri žalúdočných kŕčoch a plynatosti – buď žujte listy alebo si uvarte čaj.
- Má upokojujúce a uvoľňujúce účinky, napríklad pri nepokoji, nervozite, strese a nespavosti: stačí požuť pár lístkov.
- Pôsobí ako analgetikum na menštruačné kŕče, migrény a bolesti hlavy a dokonca aj artritídu.
- Poskytuje pokožke upokojujúci účinok po bodnutí hmyzom, priložte ju na kožu ako obklad.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Tuniaková nátierka podľa Miss SR Sophie Hrivňákovej na Varecha.sk