Kurkuma do stravy jednoznačne patrí
Na začiatok je potrebné povedať, že kurkuma je skutočne významné korenie, ktoré sa do stravovania oplatí zaradiť. Medzi jej hlavné pozitíva patrí podpora imunity. Hlavne v čase jesene a zimy je adekvátne obohatiť ňou jedlo a kombinovať ju hlavne s čiernym korením. Práve to umožňuje pozitíva kurkumy využiť naplno. Pretože polyfenol kurkumín má niekoľko zdravotných výhod, no jednou z najväčších nevýhod kurkumínu je o, že je slabo absorbovateľný v tele. No a práve čierne korenie zvyšuje absobovateľnosť kurkumínu. Preto ak kurkumu, tak si ju aj vždy okoreňte.
Kurkuma zlepší život v mnohých ohľadoch
Najskloňovanejšou výhodou kurkumy je protizápalový efekt a rovnako podpora mozgu. Posilňuje imunitu a vychytáva v tele voľné radikály. Podporuje zdravie srdca a prispieva aj k správnemu fungovaniu čriev. Ak ju používate ako korenie, pravdepodobne vám nič nehrozí. No ak ju začínate používať ako všeliek a sypať si ju prakticky ešte aj do kávy, môžete zakúsiť aj jej nepriaznivé vlastnosti.
Čítajte aj Prečo by aj ženy mali konzumovať čiliPozor na močové kamene
Konzumácia veľkých dávok kurkumy môže výrazne zvýšiť hladiny oxalátu v moči, čo zvyšuje riziko tvorby obličkových kameňov. Môže interferovať s liekmi na cukrovku a viesť k nebezpečne nízkej hladine cukru v krvi. To sa však deje hlavne v prípade, ak kurkumu nekonzumujete v prirodzenom stave, ale preháňate to s doplnkami výživy práve s obsahom kurkumy. Aj tu teda platí, že je lepšie prírodné optimum, ako vysoké koncentrované dávky z tabletky.
Príznaky ako pri chrípke
Kurkumu treba jedávať s mierou. Ak je toto korenie konzumované v nadmernom množstve, niektorí ľudia môžu pociťovať závraty, bolesti hlavy, žalúdočnú nevoľnosť, hnačku a dokonca reflux. Ak ste niektorý z týchto javov spozorovali hlavne po konzumácii kurkumy, môže byť vaše telo na ňu obzvlášť citlivé, alebo ste to prehnali s dávkovaním. Znížte jej obsah a získate len pozitíva bez vedľajších účinkov.