Kurkuma do stravy jednoznačne patrí
Na začiatok je potrebné povedať, že kurkuma je skutočne významné korenie, ktoré sa do stravovania oplatí zaradiť. Medzi jej hlavné pozitíva patrí podpora imunity. Hlavne v čase jesene a zimy je adekvátne obohatiť ňou jedlo a kombinovať ju hlavne s čiernym korením. Práve to umožňuje pozitíva kurkumy využiť naplno. Pretože polyfenol kurkumín má niekoľko zdravotných výhod, no jednou z najväčších nevýhod kurkumínu je o, že je slabo absorbovateľný v tele. No a práve čierne korenie zvyšuje absobovateľnosť kurkumínu. Preto ak kurkumu, tak si ju aj vždy okoreňte.
Kurkuma zlepší život v mnohých ohľadoch
Najskloňovanejšou výhodou kurkumy je protizápalový efekt a rovnako podpora mozgu. Posilňuje imunitu a vychytáva v tele voľné radikály. Podporuje zdravie srdca a prispieva aj k správnemu fungovaniu čriev. Ak ju používate ako korenie, pravdepodobne vám nič nehrozí. No ak ju začínate používať ako všeliek a sypať si ju prakticky ešte aj do kávy, môžete zakúsiť aj jej nepriaznivé vlastnosti.

Pozor na močové kamene
Konzumácia veľkých dávok kurkumy môže výrazne zvýšiť hladiny oxalátu v moči, čo zvyšuje riziko tvorby obličkových kameňov. Môže interferovať s liekmi na cukrovku a viesť k nebezpečne nízkej hladine cukru v krvi. To sa však deje hlavne v prípade, ak kurkumu nekonzumujete v prirodzenom stave, ale preháňate to s doplnkami výživy práve s obsahom kurkumy. Aj tu teda platí, že je lepšie prírodné optimum, ako vysoké koncentrované dávky z tabletky.
Príznaky ako pri chrípke
Kurkumu treba jedávať s mierou. Ak je toto korenie konzumované v nadmernom množstve, niektorí ľudia môžu pociťovať závraty, bolesti hlavy, žalúdočnú nevoľnosť, hnačku a dokonca reflux. Ak ste niektorý z týchto javov spozorovali hlavne po konzumácii kurkumy, môže byť vaše telo na ňu obzvlášť citlivé, alebo ste to prehnali s dávkovaním. Znížte jej obsah a získate len pozitíva bez vedľajších účinkov.