Antioxidanty pre zrak aj vitalitu
Čili papričky sú bohaté na antioxidanty, ktoré chránia nervový systém a zrak. Nie sú síce veľké, ale ich efekt je naozaj výrazný. Pravidelná konzumácia čili v tele vie vyhnať choroby omnoho lepšie ako štamperlík slivovice. A budete aj ostrejšie vidieť.
Lepšie trávenie
Možno ste si všimli, že mnoho ťažkých jedál je obohatených práve o čili. Nie je to náhoda. Čili ako také pomáha stráviť pokrm, pretože vďaka nemu naše telo začne vytvárať viac žalúdočných štiav a tým sa podarí telu rýchlejšie rozložiť aj ťažšie stráviteľné pokrmy. Avšak pozor, príliš veľa čili môže tvorbu kyseliny až enormne stimulovať a vyvolať pálenie záhy.
Ochráni pred baktériami
Čili je antivírusové a antibakteriálne a preto ak náhodou máte neznáme jedlo, alebo konzumujete jedlo v exotickej krajine, nebojte sa pridať čili. Dokáže zabiť naozaj značnú časť baktérií, ktoré by inak mohli spôsobiť otravu jedlom. Súčasne sa môže čili pridávať aj na zlepšenie trvanlivosti. Je totiž výborný prírodný konzervant využívaný najmä v teplejších krajinách a oblastiach.

Zlepší hojenie rán
Je jedno, či ste po operácií, alebo ste sa porezali. Čili má podporný efekt na liečenie rán. Netreba ho však prirodzene sypať priamo na rany, ale konzumovať. Čili je prírodné a dobre overené antihemoragikum a pomáha pri hojení zápalov, hlavne vďaka vitamínu K2.
Zahrieva a podporuje imunitu
Čili je požehnaním chladných ročných období. Ak si dáte denne porciu čili, výrazne tým znížite riziko, že nachladnete. Čili totiž podporuje imunitný systém a zvyšuje jeho odozvu. Súčasne dokáže aj zohrievať. Preto vám po obede, do ktorého si dáte čili, nebudú trápiť studené ruky a oziabať nohy.
VIDEO: S trénerom Marošom Molnárom z Extrémnych premien sme sa zhovárali o obezite, o boji s ňou, o dôležitej motivácii či o tom, aké ciele si treba stanoviť, ak chcete schudnúť.