Prečo by aj ženy mali konzumovať čili

Pikantné jedlá a čili papričky, to je obvykle chlapská téma, v ktorej sa vedia pretláčať, kto je väčší hrdina. No pikantné nie je určené výsostne mužskej populácii. Práve naopak. Pálenie na jazyku prináša mnoho výhod aj ženám. Preto nie je od veci občas sa pridať do debaty a dať si niečo pikantné.

25.11.2022 09:00
čili papričky, chilli papriky, feferónky,... Foto:
Aspoň jeden obed by mal mať pikantnú príchuť.
debata

Antioxidanty pre zrak aj vitalitu

Čili papričky sú bohaté na antioxidanty, ktoré chránia nervový systém a zrak. Nie sú síce veľké, ale ich efekt je naozaj výrazný. Pravidelná konzumácia čili v tele vie vyhnať choroby omnoho lepšie ako štamperlík slivovice. A budete aj ostrejšie vidieť.

Lepšie trávenie

Možno ste si všimli, že mnoho ťažkých jedál je obohatených práve o čili. Nie je to náhoda. Čili ako také pomáha stráviť pokrm, pretože vďaka nemu naše telo začne vytvárať viac žalúdočných štiav a tým sa podarí telu rýchlejšie rozložiť aj ťažšie stráviteľné pokrmy. Avšak pozor, príliš veľa čili môže tvorbu kyseliny až enormne stimulovať a vyvolať pálenie záhy.

Ochráni pred baktériami

Čili je antivírusové a antibakteriálne a preto ak náhodou máte neznáme jedlo, alebo konzumujete jedlo v exotickej krajine, nebojte sa pridať čili. Dokáže zabiť naozaj značnú časť baktérií, ktoré by inak mohli spôsobiť otravu jedlom. Súčasne sa môže čili pridávať aj na zlepšenie trvanlivosti. Je totiž výborný prírodný konzervant využívaný najmä v teplejších krajinách a oblastiach.

vôňa, žena, spánok, zaspávanie, kvety, vankúš Čítajte aj Jedlá, ktoré vám pomôžu zlepšiť spánok

Zlepší hojenie rán

Je jedno, či ste po operácií, alebo ste sa porezali. Čili má podporný efekt na liečenie rán. Netreba ho však prirodzene sypať priamo na rany, ale konzumovať. Čili je prírodné a dobre overené antihemoragikum a pomáha pri hojení zápalov, hlavne vďaka vitamínu K2.

Zahrieva a podporuje imunitu

Čili je požehnaním chladných ročných období. Ak si dáte denne porciu čili, výrazne tým znížite riziko, že nachladnete. Čili totiž podporuje imunitný systém a zvyšuje jeho odozvu. Súčasne dokáže aj zohrievať. Preto vám po obede, do ktorého si dáte čili, nebudú trápiť studené ruky a oziabať nohy.

Video

VIDEO: S trénerom Marošom Molnárom z Extrémnych premien sme sa zhovárali o obezite, o boji s ňou, o dôležitej motivácii či o tom, aké ciele si treba stanoviť, ak chcete schudnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #trávenie #antioxidanty #čili #hojenie rán #pálivé jedlá #termoregulácia #antibakteriálne účinky #čili papričky

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...