Cícer. Nečakane skvelá strukovina. Prekvapí vás, čo urobí s telom

Nepatrí medzi najobľúbenejšie strukoviny a často ho zatienia napríklad hrach, alebo fazuľa. Cícer by mal mať však pevné postavenie v našom stravovaní. Pretože jeho účinky na organizmus sú prekvapivé. Na Blízkom východe a v Ázii je súčasťou mnohých pokrmov. A dobre vedia, prečo.

21.09.2022 06:00
cícer Foto:
Cícer. Proteín neobsahuje len mäso.
debata

Bomba pre pekné telo

Zabudnite na proteínové tyčinky a prášky. Stavte na cícer. Spravte si z neho nátierku alebo humus a máte skvelé jedlo po cvičení. Pretože 100 gramov cíceru obsahuje až 19 gramov bielkovín. A to už je porcia, ktorá poteší každého človeka, ktorému záleží na pevne vyformovanej postave. Navyše cholín pomáha spaľovať tuk. Dokonca má cícer 17 gramov vlákniny a na strukovinu celkom bohatý obsah vitamínov ako A, B, C, E, K, betakarotén. Obsahuje aj minerály draslík, horčík, vápnik, sodík, železo, fosfor, mangán, molybdén, zinok, selén. A čo je rovnako zaujímavé aj omega 6 a omega 3 mastné nenasýtené kyseliny.

Opravuje DNA

Nielenže nám vďaka zloženiu formuje telo na krajšie, on koučuje aj našej DNA a bunkám. Obsah kyseliny listovej zaručuje, že cícer je dobrým opravárom DNA, čím pomáha predchádzať tvorbe rakovinových buniek. Navyše obsahuje aj saponíny, fytochemikálie bránia rakovinovým bunkám množiť sa.

mrkva Čítajte aj Najlepšie prírodné zdroje betakaroténu. Kde ho je v strave najviac?

Pomôže v menopauze

Cícer je vhodný aj pre mužov, ale ženy ocenia prínos, ktorý chlapi nikdy nebudú môcť naplno využiť. Cícer je totiž bezpečný spôsob, ako čeliť problémom v menopauze. Obsahuje rastlinné hormóny známe ako fytoestrogény, ktoré napodobňujú prirodzený ženský hormón estrogén. Tým jeho pokles v tele kompenzujú a vy stratíte nočné potenie, návaly tepla aj zmeny náľad budú znesiteľnejšie.

Slaný aj sladký

Ak vás cícer o svojich kvalitách presvedčil, už zostáva len zvážiť spôsoby, ako ho pripraviť. Je možné z neho pripraviť cícerovú polievku, ale omnoho lepšie vynikne v nátierkach. Najznámejšou je humus, čo v preklade znamená práve cícer. Stačí ho zmiešať s tahini pastou, pridať trochu soli, rímskej rasce, citrónovej šťavy, cesnak, dať do mixéru, poliať olivovým olejom a máte dokonalú a zdravú večeru. Výhodou však je, že môžete cícer zmiešať s čokoládou, alebo kakaom a javorovým sirupom a dostanete skvelé sladké nátierky, ktoré si obľúbila aj vaše deti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #vláknina #minerály #strukoviny #menopauza #proteíny #cícer #fytoestrogény #humus

+ Naučte sa byť disciplinovaný, prospeje to každému okolo vás.
Prinúťte sa pokračovať, určite neprestávajte v...

+ Hydratácia je kľúčom k vitalite a lepšiemu zdraviu.
Čas strávený učením o investíciách sa vráti násobne....