Najlepšie prírodné zdroje betakaroténu. Kde ho je v strave najviac?

Betakarotén je jedna z najdôležitejších látok, ktorých efekt budete vnímať hlavne počas leta. Práve on totiž stojí za pekne opálenou a zdravou pokožkou. Viac betakaroténu znamená nielen krajšie opálenie, ale aj vyššiu odolnosť pokožky pred spálením a nepriaznivými dopadmi slnenia. Kde ho teda hľadať?

02.08.2022 11:00
mrkva Foto:
Ak si chcete doniesť z dovolenky pekné opálenie, mrkvový šalát k obedu bude skvelý doplnok stravy.
debata

Mrkva

Je najznámejšou potravinou, o ktorej sa hovorí, že je dobrá na oči, ale práve vďaka betakaroténu je ešte lepšia aj na pokožku. 100 gramov čerstvej mrkvy obsahuje až 8 miligramov tejto látky, takže ide skutočne o skvelý prírodný zdroj. Preto ak si chcete doniesť z dovolenky pekné opálenie, mrkvový šalát k obedu bude skvelý doplnok stravy.

Batáty

Pred letom a dovolenkou vymeňte bežné zemiaky za tie sladké. Batáty totiž na 100 gramov obsahujú až 5 kilogramov čistého prírodného betakaroténu. Navyše sú nesmierne chutné. Ak si chcete pripraviť dobrotu, ktorá pochutí aj deťom, skúste pečené batáty, prípadne batátové hranolky. Nielenže pomôžete pokožke, ale si aj skvele pochutíte.

Špenát

Betakarotén sa spája obvykle s červenými a oranžovými druhmi ovocia a zeleniny. No pravda je taká, že nejde o farbu. Napríklad stogramová porcia špenátu v sebe skrýva až 6 miligramov betakaroténu, čo je celkom slušná porcia. Navyše špenát je multivitamín, pretože dodá telu železo, fosfor, draslík, vitamíny C aj E, vlákninu a bielkoviny. Všetko zdravé látky, ktoré si telo vyžaduje k zdravému fungovaniu.

shutterstock jahody Čítajte aj Jahody v horúčavách osviežia pleť, dokážu však omnoho viac

Marhule

Jeden z najchutnejších zdrojov betakaroténu. Na stogramovú porciu ponúkajú síce len jeden miligram betakaroténu, ale marhuľami sa dá na druhej strane pokojne nahradiť aj plnohodnotná desiata alebo olovrant. A okrem toho pridajú vášmu telu aj železo, vápnik aj vitamín K.

Brokolica

Skvelá príloha aj hlavné jedlo. Záleží len na spôsobe prípravy. Sto gramov brokolice obsahuje približne porovnateľné množstvo betakaroténu, ako marhule, ale počas leta sa tejto zelenine určite nevyhýbajte. Znižuje aj cholesterol, detoxikuje a hlavne upokojuje nervový systém. Leto vďaka nej prežijete v pohode, s pekným opálením aj zdravým trávením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #brokolica #mrkva #opálenie #špenát #marhule #betakarotén #bataty #zdravý jedálniček

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...