Jeho príprava nie je zložitá a viete tam využiť bylinky, ktoré by ste možno inak vyhodili. Stačí, ak ich nadrobno nakrájate, posolíte a zmiešate so zmäknutým maslom. Potom dáte na potravinovú fóliu a vytvarujete valček, dobre zabalíte a dáte do chladničky. Potom už len stačí krájať na plátky a dať na horúce mäso. Samozrejme, možno ho použiť aj na grilovanú bagetu alebo ho len tak rozotrieť na chlieb.
Karfiol na viac spôsobov
Z karfiolu sa väčšinou používajú len ružičky, hlúb vyjde navnivoč. Je to škoda, pretože aj ten sa dá použiť – napríklad do zeleninovej polievky, zeleninového či mäsového vývaru. Namiesto klasického vyprážaného karfiolu, alebo s vajcom či zapečeného môžete vyskúšať urobiť niekedy placky. Na ne stačí surové karfiolové hlavičky rozmixovať alebo nastrúhať, pridať vajce, múku a dochucovadlá podľa preferencií – bylinky, cesnak, cibuľu, korenia. Múku možno v recepte nahradiť dužinou z pečených zemiakov.

Zaujímavá ozdoba na mäso
Zaujímavú a efektnú ozdobu na mäso možno pripraviť zo zelených častí jarnej cibuľky, z póru alebo čili papričiek. Nakrájame ich na veľmi tenké prúžky – asi 1 mm (papričku pozdĺžne). Vložíme ich do misy s ľadom a so studenou vodou a dáme na hodinu do chladničky. Vňate a paprička sa skrútia do tvaru špirálok a svojou zelenou a červenou farbou pôsobia napríklad na mäse pekne dekoratívne.
Mäso z polievky vždy inak
Ak varíte vývar nielen z kostí, ale aj s mäsom, to sa dá potom použiť na niekoľko spôsobov. Buď ho servírovať k omáčkam – chrenovej, kôprovej, paradajkovej, ale výborný nápad je aj natrhať ho, zmiešať napríklad s horčicou alebo kečupom či majonézou a použiť do sendvičov či žemlí. Ak chcete získať väčšie množstvo, resp. nakŕmiť viac ľudí, je vhodné ho zomlieť, pridať vajce, rožky namočené v mlieku, osoliť, dochutiť podľa preferencií a vytvarovať malé fašírky, prípadne upiecť na plechu v celku. Výborný je tento pokrm napríklad so zemiakmi a s kyslou kapustou.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Karfiolový krém s restovanou hlivou na Varecha.sk