U nás sa tento názov udomácnil pre jemne nastrúhanú zeleninu s majonézou, ktorú možno jesť ako šalát alebo natrieť na chlebíčky pod ďalšiu oblohu. Na jej prípravu sa optimálne hodia (ak jej nepotrebujete veľa) zvyšky majonézy v originálnych pohároch. Pridáte zeleninu alebo vňate, rozmiešate a nepotrebujete na to nijaký iný riad.
Karfiol je chutný aj pečený
Karfiol sa u nás je najčastejšie vyprážaný, respektíve táto forma prípravy je najobľúbenejšia. Spotrebovať, samozrejme, treba aj hlúb, a možno to neviete, ale jedlé, chutné a výživné sú aj karfiolové listy. Pracuje sa s nimi rovnako ako s listami kapusty. Hlúby a listy karfiolu sú výborné napríklad pečené. Stačí nakrájať, pokvapkať olejom a upiecť. Potom zmiešať s uvarenou šošovicou, karamelizovanou cibuľkou, okoreniť podľa chuti a posypať zelenými vňaťami.
Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Makové tipyPesto na veľa spôsobov
Pesto poznáme u nás najmä bazalkové a na jar mnohí robia pesto z medvedieho cesnaku. Pesto sa dá však urobiť prakticky z akejkoľvek jedlej vňate – napríklad aj z reďkvičkovej alebo mrkvovej. Robí sa obvyklým spôsobom – vňať sa rozmixuje, pridá sa olej, citrónová šťava, roztlačený cesnak a mleté orechy alebo mandle. Mrkvové možno pridať napríklad do mrkvového šalátu, pesto osvieži aj pečené zemiaky. Skvelé pesto sa dá pripraviť aj z hlúba brokolice. Stačí ho rozmixovať najemno, pridať bylinky a ostatné prísady.
Zelenina v koláčoch
Cuketa alebo iná zelenina nasladko? Zdá sa to zvláštna kombinácia, ale napríklad cuketa dodáva niektorým koláčom šťavnatosť. Taký istý efekt možno dosiahnuť aj nastrúhanou mrkvou, repou alebo paštrnákom. Keďže sú chuťovo v podstate neutrálne, výslednú chuť koláčov veľmi neovplyvňujú. Výborné sú napríklad koláče, ktoré sa dávajú do foriem na chlebík alebo na mafiny. Jedna cuketa sa pridáva k 300 g múky, 150 g cukru, 100 ml oleja, 2 vajciam a 1 čl kypriaceho prášku. Pri ďalších prísadách sa fantázii medze nekladú – výborná je napríklad kombinácia s makom a s citrónom.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Cuketový koláč podľa Petra Vargu na Varecha.sk