Tipy, triky a nápady: Pripravte si remuládu

Remuláda pochádza z francúzskej kuchyne a označuje majonézu so sardelami, snakladanou zeleninou, bylinkami a kaparami.

22.07.2022 11:00
varecha, remulada, Foto:
Remuláda pochádza z francúzskej kuchyne a označuje majonézu so sardelami, snakladanou zeleninou, bylinkami a kaparami.
debata

U nás sa tento názov udomácnil pre jemne nastrúhanú zeleninu s majonézou, ktorú možno jesť ako šalát alebo natrieť na chlebíčky pod ďalšiu oblohu. Na jej prípravu sa optimálne hodia (ak jej nepotrebujete veľa) zvyšky majonézy v originálnych pohároch. Pridáte zeleninu alebo vňate, rozmiešate a nepotrebujete na to nijaký iný riad.

Karfiol je chutný aj pečený

Karfiol sa u nás je najčastejšie vyprážaný, respektíve táto forma prípravy je najobľúbenejšia. Spotrebovať, samozrejme, treba aj hlúb, a možno to neviete, ale jedlé, chutné a výživné sú aj karfiolové listy. Pracuje sa s nimi rovnako ako s listami kapusty. Hlúby a listy karfiolu sú výborné napríklad pečené. Stačí nakrájať, pokvapkať olejom a upiecť. Potom zmiešať s uvarenou šošovicou, karamelizovanou cibuľkou, okoreniť podľa chuti a posypať zelenými vňaťami.

mak, varecha, Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Makové tipy

Pesto na veľa spôsobov

Pesto poznáme u nás najmä bazalkové a na jar mnohí robia pesto z medvedieho cesnaku. Pesto sa dá však urobiť prakticky z akejkoľvek jedlej vňate – napríklad aj z reďkvičkovej alebo mrkvovej. Robí sa obvyklým spôsobom – vňať sa rozmixuje, pridá sa olej, citrónová šťava, roztlačený cesnak a mleté orechy alebo mandle. Mrkvové možno pridať napríklad do mrkvového šalátu, pesto osvieži aj pečené zemiaky. Skvelé pesto sa dá pripraviť aj z hlúba brokolice. Stačí ho rozmixovať najemno, pridať bylinky a ostatné prísady.

Zelenina v koláčoch

Cuketa alebo iná zelenina nasladko? Zdá sa to zvláštna kombinácia, ale napríklad cuketa dodáva niektorým koláčom šťavnatosť. Taký istý efekt možno dosiahnuť aj nastrúhanou mrkvou, repou alebo paštrnákom. Keďže sú chuťovo v podstate neutrálne, výslednú chuť koláčov veľmi neovplyvňujú. Výborné sú napríklad koláče, ktoré sa dávajú do foriem na chlebík alebo na mafiny. Jedna cuketa sa pridáva k 300 g múky, 150 g cukru, 100 ml oleja, 2 vajciam a 1 čl kypriaceho prášku. Pri ďalších prísadách sa fantázii medze nekladú – výborná je napríklad kombinácia s makom a s citrónom.

Video
Jednoduchý, ale skvelý koláč, ktorý nám pripravil kuchár celebrít Peter Varga, si podľa tohto receptu môžete pripraviť aj vy.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #karfiol #triky do kuchyne #cuketa #pesto #vňať #tipy do kuchyne

+ Nájdite si čas na veci, ktoré vás tešia, šťastie sa ukrýva v maličkostiach.
Čas sviatkov naplní vaše skryté...

+ Pridajte do jedálnička koreňovú zeleninu. Načerpáte z nej novú silu.
Vzdelanie o financiách je...