1. Pestrosť a vyváženosť
- doprajte si celozrnné výrobky, ovocie, zeleninu, nízkotučné mliečne výrobky, ryby, hydinu, zemiaky, strukoviny
2. Sezónne plody
- čerstvá zelenina a ovocie obsahujú veľa cenných výživových zložiek – vitamínov, minerálov, enzýmov i vlákniny
Pamätajte si, že:
- opaľovanie odoberá z organizmu antioxidanty, najmä vitamíny A, C a E
- vitamín A si dopĺňajte porciami mrkvy, paradajok, malín, marhúľ či rýb
- vitamín C je v ovocí – v čiernych ríbezliach, jahodách, citrusovom ovocí, malinách, černiciach, nechýba ani v zelenine – v paprike, kalerábe, keli, paradajkách, karfiole
- vitamín E obsahujú rastlinné tuky a oleje, zelenina, orechy a obilné klíčky
- veľmi účinným antioxidantom je lykopén v paradajkách i červenom melóne
Nezabudnite, že:
- vysoké letné teploty vedú k zvýšeným stratám vody, najmä potením, a telo stráca minerály, vrátane sodíka
- je veľmi dôležité dodržiavať pitný režim, najzdravšia je čistá voda, úplne nevhodné sú sladené nápoje a alkohol
Pri nákupe a v kuchyni:
- dajte prednosť tepelne spracovaným potravinám, napríklad pasterizovanému mlieku pred surovým
- potraviny v surovom stave dokonale umyte
- mikroorganizmy v potravinách ničí dôkladné varenie, teplota pri ňom musí počas dvadsiatich minút dosiahnuť minimálne 70 stupňov vo všetkých častiach pripravovanej potraviny
- jedlo zjedzte bezprostredne po uvarení, ak ho necháte v izbovej teplote, môžu sa v ňom začať množiť mikroorganizmy, ktoré varenie prežili, a začať produkovať toxín
- uvarené potraviny zohrievajte pri teplote minimálne 70 stupňov
Zdroj: ÚVZ SR
VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.