2 + 5 tipov pre letný žalúdok - toto by ste mali vedieť kvôli línii aj zdraviu!

K skvelým stránkam leta patrí, že organizmus si nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zime a môže „presedlať“ na ľahšie jedlá. Nezabúdajte na to, že musia obsahovať dostatok výživných látok. Viete, čo je na tanieri dôležité?

07.07.2022 00:00
deti, leto, melón Foto:
Ilustračné foto.
debata

1. Pestrosť a vyváženosť

  • doprajte si celozrnné výrobky, ovocie, zeleninu, nízkotučné mliečne výrobky, ryby, hydinu, zemiaky, strukoviny

2. Sezónne plody

  • čerstvá zelenina a ovocie obsahujú veľa cenných výživových zložiek – vitamínov, minerálov, enzýmov i vlákniny

Pamätajte si, že:

  • opaľovanie odoberá z organizmu antioxidanty, najmä vitamíny A, C a E
  • vitamín A si dopĺňajte porciami mrkvy, paradajok, malín, marhúľ či rýb
  • vitamín C je v ovocí – v čiernych ríbezliach, jahodách, citrusovom ovocí, malinách, černiciach, nechýba ani v zelenine – v paprike, kalerábe, keli, paradajkách, karfiole
  • vitamín E obsahujú rastlinné tuky a oleje, zelenina, orechy a obilné klíčky
  • veľmi účinným antioxidantom je lykopén v paradajkách i červenom melóne

Nezabudnite, že:

  • vysoké letné teploty vedú k zvýšeným stratám vody, najmä potením, a telo stráca minerály, vrátane sodíka
  • je veľmi dôležité dodržiavať pitný režim, najzdravšia je čistá voda, úplne nevhodné sú sladené nápoje a alkohol
jahoda, čips, pečenie, ovocie, sušenie, jahody Čítajte viac Ako chutí leto? Ako jahodové čipsy! Ak máte prebytok ovocia, neváhajte

Pri nákupe a v kuchyni:

  1. dajte prednosť tepelne spracovaným potravinám, napríklad pasterizovanému mlieku pred surovým
  2. potraviny v surovom stave dokonale umyte
  3. mikroorganizmy v potravinách ničí dôkladné varenie, teplota pri ňom musí počas dvadsiatich minút dosiahnuť minimálne 70 stupňov vo všetkých častiach pripravovanej potraviny
  4. jedlo zjedzte bezprostredne po uvarení, ak ho necháte v izbovej teplote, môžu sa v ňom začať množiť mikroorganizmy, ktoré varenie prežili, a začať produkovať toxín
  5. uvarené potraviny zohrievajte pri teplote minimálne 70 stupňov

Zdroj: ÚVZ SR

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #letná sezóna #ľahké jedlo

+ Spravíte si z dnešného momentu úspešný a zdraviu prospešný deň.
Dnes by ste mohli vyhrať veľký objem peňazí,...

+ Spolupráca s trénerom vám pomôže dosiahnuť lepšie športové výsledky.
Pred vami stojí pár dôležitých rozhodnutí,...