Minulý rok v lete sa na platforme TikTok objavil „recept“ na to, ako udržať avokádo dlhšie čerstvé. Spočíval v na pohľad jednoduchom postupe – na polovicu rozrezané avokádo odporúčal autor videa (influencer Sidney Raz) nechať ponorené vo vode a uskladnené v chladničke. Takto si vraj pochutina uchová nielen svoju typickú chuť, ale aj príťažlivú farbu a textúru bez hnedých fľakov.
Video si pozrelo viac ako 4,5 milióna užívateľov a stalo sa virálnym. Mnohí užívatelia mikroblogovacej siete, ale aj čitatelia rôznych portálov si postup odskúšali doma vo vlastnej kuchyni a chladničke. Podľa vedcov však podobný nápad vôbec nemusí byť neškodný a avokádu prospešný, skôr naopak.
Čítajte viac Milujete avokádo? Vyvarujte sa týchto 3 chýb pri jeho konzumácii„Hlavným problémom je možnosť, že akékoľvek reziduálne ľudské patogény, ktoré sa môžu nachádzať na povrchu avokáda, sa môžu potenciálne rozmnožiť počas skladovania, keď sú ponorené do vody," uviedli zástupcovia Americkej potravinárskej komory v relácii Good Morning America.
Ak by si niekto myslel, že predísť tomu môže tým, že šupku avokáda pred ponorením do vody umyje, bude sa tiež mýliť. Vedci tvrdia, že ani takto nedokáže človek zabrániť preniknutiu baktérií z povrchu avokáda do dužiny. A keďže celú mániu odštartoval TikTok, práve na tomto mieste sa k „aktuálnemu vývoju situácie“ vyjadrili ďalší užívatelia a influenceri.
Jednou z nich je aj populárna TikTokerka Erin Carter, ktorá vystupuje pod menom Dr. Erin Carter. „Ukázalo sa, že to nie je až taký dobrý nápad. Skladovanie avokáda týmto spôsobom môže skutočne podporiť rast dvoch rôznych typov baktérií – Salmonella a Listeria – a môže viesť k otrave týmito baktériami. Infekcie jednou z týchto baktérií nie sú príjemné. Naozaj sa im chceš vyhnúť," uviedla Carterová vo videu, ktoré si zatiaľ pozrelo 440-tisíc užívateľov.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Avokádové špagety podľa Mirky Marčekovej a Davida Árvu na Varecha.sk