Jete priveľa avokáda
Denne by sme nemali zjesť viac ako polovicu avokáda. Táto superpotravina je síce zdravá a telu prospešná, ale aj extrémne kalorická a „tučná“. Avokádo má okolo 400 kalórií a až neuveriteľných 47 gramov tuku. A hoci ide o „dobrý“ tuk, stále hovoríme o tuku.
Čítajte viac Skvelý tip na grilovačku! Pripravte zdravé avokádo na celkom nový spôsob, u hostí zabodujeteNa guacamole použite nezrelé avokádo
Nezrelé avokádo nie je chutné. V prípade guacamole by ste si však mali dávať zvlášť pozor, aby ste vybrali zrelé avokádo, ktoré je mäkké a ľahko sa spracováva. Ak totiž použijete tvrdé ovocie, nedosiahnete krémovú textúru a guacamole nechutí tak, ako by malo.
Vnútro necháte oxidovať
Nakrájať avokádo večer, aby boli šalát či nátierky na druhý deň rýchlejšie hotové? Veľká chyba! Ovocie totiž po pár minútach začne oxidovať, čiže tmavnúť a jeho chuť sa zmení. Hoci nie je takto sfarbené avokádo zdraviu škodlivé, na pohľad vyzerá odpudivo. V ideálnom prípade by ste mali avokádo nakrájať a pripraviť tesne pred konzumáciou. Oxidácii sa dá zabrániť aj citrónovou šťavou – tá však zmení chuť avokáda.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Guacamole s čili na Varecha.sk