Špargľa
Detoxikačný nástroj prvej ligy. Pomáha čistiť obličky a znižuje zadržiavanie vody. Obsahuje inulín, ktorý podporuje rast a aktivitu priateľských baktérií v črevách, čo zlepšuje ako trávenie, tak aj imunitu. Navyše ide o potravinu s najvyšším obsahom glutatiónu, dôležitého antikarcinogénu. Jedna porcia má pritom len 27 kalórií a je plná živín. Vďaka vysokému obsahu vlákniny a nízkemu glykemickému indexu je považovaný za inteligentný sacharid.
Špenát
Zelenina bohatá na protirakovinové a protizápalové antioxidanty. Jeho zelené listy sú aj dobrý zdroj omega-3 mastných kyselín. Alkalizuje organizmus. A jedna šálka čerstvého špenátu obsahuje dvojnásobnú dávku dennej potreby vitamínu K. Ten je spolu s vápnikom a horčíkom nevyhnutný na udržanie zdravých kostí.

Púpava
Považujeme ju za burinu, no v skutočnosti ide o superpotravinu. Aktívne pomáha detoxikovať pečeň. Veľmi povzbudzujúca je pre tráviace šťavy a napomáha tráveniu tukov. Obsahuje 48 látok, ktoré podporujú prirodzenú detoxikáciu vášho tela. Navyše zelené a mladé púpavové listy v šaláte dokonale chutia a hýria zdravím.
Zeler
Potravina s vysokým obsahom vlákniny, ktorá pomáha pri prečisťovaní hrubého čreva a aj pri chudnutí. To zo zeleru robí jednu z najlepších potravín pre jarný detox. Aktívne ftalidy uvoľňujú steny tepien a znižujú krvný tlak. Navyše je dokázané, že chráni pečeňové bunky pred škodlivými účinkami alkoholu a iných toxínov. Spolu s protirakovinovými zlúčeninami je potravinou číslo jedna na úspešný štart do jari.
Zelený čaj
Aspoň na jar je vhodné nahradiť ním kávu aj sladené nápoje. Pomáha vyplavovať toxíny a zvyšuje funkciu pečene. Je plný polyfenolov, ktoré v tele vytvárajú extra teplo a spaľujú kalórie, takže môžete schudnúť. Odborníci na chudnutie a dietológovia sa pritom zhodujú, že zelený čaj bez cukru je najvhodnejším nápojom ktorí podporí vašu cestu chudnutia do plaviek.
VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.