Zlaté laté
Získava na obľube a je aktuálnou hviezdou instagramu. A je skvelé ako náhrada kávy. Pretože kávičkári majú hlavne problém s tým, že zrazu si prestanú vychutnávať príjemný teplý nápoj. To zachráni práve zlaté laté. Kurkuma je jeho hlavnou zložkou plus koreniny ako škorica a zázvor. Tie sa pridávajú pre ich extra chuť a zdravie. Samozrejme teplé mlieko a nápoj na imunitu, energiu aj pohodu je na svete. Kurkuma je považovaná za silný protizápalový prostriedok, ktorý môže mať pozitívne účinky na celé telo.
Čakanková káva
Koreň čakanky sa dá upražiť a pomlieť rovnako ako káva. Má veľmi podobnú tmavú dymovú chuť, no je úplne bez kofeínu. Čakanka je plná inulínu, rozpustnej vlákniny, ktorá je skvelá na trávenie. Stimuluje aj žlčník, takže môže pomôcť pri trávení tukov. To je už skutočne dosť dôvodov, prečo ňou nahradiť klasickú kávu aspoň na pár dní v týždni.

Matcha čaj
Dá sa pripraviť na teplo aj studeno. A je to síce zelený čaj, obsahuje kofeín, ale úplne iný ako káva. Matcha poskytuje energiu a bdelosť bez nervozity, ktorú môže vyvolávať káva práve u osôb citlivých na kofeín. Nespôsobuje ani prudké výkyvy glukózy a inzulínu.
Rooibos
Ide o červený čaj, ktorý je plne bez kofeínu. Pochádza z Južnej Afriky a na rozdiel od kávy a iných čajov, má nízky obsah tanínových antioxidantov, ktoré môžu narúšať vstrebávanie železa. Navyše štúdie naznačujú, že rooibos môže chrániť pred srdcovými chorobami a znížiť riziko rakoviny. Skvelá náhrada rannej kávičky.
Kombucha
Opäť zažíva svoj návrat. Či už vo forme vlastných fermentovaných nápojov, alebo keď sa kupuje ako hotový nápoj. Proces fermentácie dáva kombuche celý rad zdravotných výhod, ako sú probiotiká, ktoré sú skvelé pre črevá, ako aj kyselina octová a antioxidanty. Štúdie dokonca naznačujú, že kombucha je prospešná pre imunitný systém a ustálenie hladiny cholesterolu a glukózy v krvi.
VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.