5 super zdravých náhrad za kávu. Určite ich ochutnajte

Kávový detox absolvuje na jar mnoho ľudí. Nielenže sa snažia zmierniť závislosť na káve, ale telo si bez pravidelného prísunu kofeínu skvele oddýchne. Priaznivé zmeny sa dostavia už len vďaka absencii kávy. No niektoré jej náhrady ešte podporia zdravie a revitalizáciu organizmu.

14.05.2022 07:37
káva Foto:
Niektoré náhrady kávy ešte podporia zdravie a revitalizáciu organizmu.
debata

Zlaté laté

Získava na obľube a je aktuálnou hviezdou instagramu. A je skvelé ako náhrada kávy. Pretože kávičkári majú hlavne problém s tým, že zrazu si prestanú vychutnávať príjemný teplý nápoj. To zachráni práve zlaté laté. Kurkuma je jeho hlavnou zložkou plus koreniny ako škorica a zázvor. Tie sa pridávajú pre ich extra chuť a zdravie. Samozrejme teplé mlieko a nápoj na imunitu, energiu aj pohodu je na svete. Kurkuma je považovaná za silný protizápalový prostriedok, ktorý môže mať pozitívne účinky na celé telo.

Čakanková káva

Koreň čakanky sa dá upražiť a pomlieť rovnako ako káva. Má veľmi podobnú tmavú dymovú chuť, no je úplne bez kofeínu. Čakanka je plná inulínu, rozpustnej vlákniny, ktorá je skvelá na trávenie. Stimuluje aj žlčník, takže môže pomôcť pri trávení tukov. To je už skutočne dosť dôvodov, prečo ňou nahradiť klasickú kávu aspoň na pár dní v týždni.

káva Čítajte aj Mýty o káve, ktorým je lepšie neveriť

Matcha čaj

Dá sa pripraviť na teplo aj studeno. A je to síce zelený čaj, obsahuje kofeín, ale úplne iný ako káva. Matcha poskytuje energiu a bdelosť bez nervozity, ktorú môže vyvolávať káva práve u osôb citlivých na kofeín. Nespôsobuje ani prudké výkyvy glukózy a inzulínu.

Rooibos

Ide o červený čaj, ktorý je plne bez kofeínu. Pochádza z Južnej Afriky a na rozdiel od kávy a iných čajov, má nízky obsah tanínových antioxidantov, ktoré môžu narúšať vstrebávanie železa. Navyše štúdie naznačujú, že rooibos môže chrániť pred srdcovými chorobami a znížiť riziko rakoviny. Skvelá náhrada rannej kávičky.

Kombucha

Opäť zažíva svoj návrat. Či už vo forme vlastných fermentovaných nápojov, alebo keď sa kupuje ako hotový nápoj. Proces fermentácie dáva kombuche celý rad zdravotných výhod, ako sú probiotiká, ktoré sú skvelé pre črevá, ako aj kyselina octová a antioxidanty. Štúdie dokonca naznačujú, že kombucha je prospešná pre imunitný systém a ustálenie hladiny cholesterolu a glukózy v krvi.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kofeín #káva #roibos #čakanka #bezkofeínová káva #kurkuma #matcha #kombucha

+ Všetko je len o pohodlí, ak budete chcieť cvičiť tak cvičiť budete.
Dodržiavajte pracovnú zmluvu, v opačnom...

+ Verte svojej intuícii, hovorí vám správne len sa treba naštartovať.
Všetko sa vám splní tak, ako ste si...