Mýty o káve, ktorým je lepšie neveriť

V záujme zachovania zdravia aj pôžitku je lepšie pozrieť sa na niektoré mýty, ktoré sa spájajú s konzumáciou kávy. Nakoniec možno zistíte, že ste si kávu nemohli užiť dostatočne dobre preto, že ste verili nepravde. Takže smelo do spoznávania a vychutnávania.

18.04.2022 00:00
káva Foto:
Večer o desiatej určite nebudete trpieť nespavosťou z obednej kávy.
debata

Poobedná šálka kávy spôsobí nespavosť

Omyl. Nespavosť môže spôsobiť akurát stres z toho, že nezaspíte. Pretože v skutočnosti, kofeín, ktorý skonzumujete v šálke po obede, sa spracuje v pečeni rýchlosťou blesku a takmer všetok sa z tela vyplaví v priebehu 4 až 7 hodín. Preto večer o desiatej určite nebudete trpieť nespavosťou z obednej kávy.

Káva dehydruje

Toto je bežne zaužívaný mýtus. A do istej miery je tak trochu pravdivý. Káva síce skutočne človeka dehydruje, ale iba ak ide o kávový koncentrát. Po ristrette môžete mať sucho v puse. Ale klasická kávička alebo amerikano poskytuje presne toľko vody, aby nahradila stratu vody z kávy. Takže bežné šálka kávy vás o vodu určite nepripraví.

žena, káva, kaviareň Čítajte aj Držte sa vedy! Tu je čas, kedy káva účinkuje na naše telo najlepšie

Káva vám pomôže vytriezvieť

Ani náhodou. Rozhodne neplatí, že si ráno stačí dať kávu a môžete sadnúť do auta aj po prehýrenej noci. Kofeín môže spôsobiť len to, že osoba intoxikovaná alkoholom bude ostražitejšia. No určite nevytriezvie. Štúdia Americkej psychologickej asociácie dospela k záveru, že káva nezvráti ani negatívny kognitívny vplyv alkoholu.

Káva napomáha chudnutiu

Ako radi by sme dali tomuto mýtu za pravdu, ale žiaľ, ide len o mýtus. Je pravdou, že kofeín má aj stimulačnú účinok na metabolizmus, no ten je extrémne mierny. Určite nie je tak stimulačný, aby premohol váš metabolizmus a naštartoval chudnutie. Pravdou však je, že po šálke kávy mnoho ľudí stratí chuť na sladké. No a to už samozrejme má pozitívny efekt na váhu.

Tehotné ženy nesmú piť kávu

Toto je všeobecne platný mýtus, ktorý však rozhodne nie je pravdivý pre každého. Odporúča sa, aby tehotné ženy obmedzili príjem kofeínu iba na 200 miligramov, čo je približne jedna šálku kávy. Kofeín môže prechádzať placentou a dostať sa k dieťaťu, no neexistujú žiadne konkrétne štúdie, ktoré by tvrdili, že je škodlivý. A minimálne v podobe jednej šálky určite nespôsobí ani predčasný pôrod ani hyperaktivitu u detí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #opica #dehydratácia #kofeín #káva #mýtus #nespavosť #vytriezvenie

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...