Jemná sladkosť mrkvy sa hodí k anízovej chuti feniklu. Zeler je lahodnou bodkou spojených chutí.
Na 4 porcie potrebujeme:
- 500 g mrkvy
- olivový olej
- soľ
- 1 hlavičku feniklu
- 1 stonkový zeler
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 kúsok zázvoru
- čierne korenie
- 1 l zeleninového vývaru
- 3 PL pomarančového džúsu
- Čas prípravy: 45 minút
- Ako na to?
- Predhrejeme rúru (200 stupňov horný/spodný ohrev).
- Mrkvu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
- Plech vystelieme papierom na pečenie, rozložíme naň mrkvu, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a potom pečieme desať minút.
- Medzitým pokrájame hlavičku feniklu a nakrájame ho na plátky.
- Po desiatich minútach ho pridáme na plech k mrkve, premiešame a pečieme ďalších desať minút.
- Medzitým si umyjeme a nakrájame stopkový zeler. Cibuľu, cesnak a zázvor ošúpeme a nakrájame nadrobno.
- Zohrejeme olej na panvici a nakrájanú cibuľku osmažíme do sklovita, potom pridáme zázvor aj zeler.
- Dusíme pár minút, potom pridáme cesnak a minútu alebo dve podusíme. Všetko dochutíme soľou a korením.
- Podlejeme vývarom.
- Pridáme zeleninu z rúry, zeleninu necháme 15 minút variť.
- Polievku odstavíme, okoreníme a dochutíme štipkou pomarančovej šťavy, rozmixujeme.
TIP: Lyžička jogurtu dokonale dopĺňa recept. Fenikel môžete použiť aj na ozdobenie mrkvovej polievky. A ak chcete ešte viac chuti, stačí vložiť do rúry aj pár vetvičiek tymianu.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Pečená mrkvová polievka na Varecha.sk