Kedy je lepšie sa zaobísť bez spracovaných potravín?

Určite ste už niekedy počuli pojem spracované, alebo vysoko spracované potraviny. A tiež o ich vplyve na zdravie. Pre mnohých sú pohodlné, chutné a sú ešte aj lacné. Čo to je a ako sa líšia spracované a nespracované potraviny? Čo je dôležité pri konzumácii spracovaných potravín vedieť a kedy je lepšie sa bez nich zaobísť?

14.04.2022 13:00
zelenina, celiakia, bezlepková diéta, zdravá... Foto:
Vysoko spracované potraviny obsahujú množstvo prídavných látok, ako sú arómy, farbivá a konzervačné látky.
debata

Niekoľko kategórií

Čo vlastne sú spracované potraviny? Sú to výrobky, ktoré boli spracované rôznymi metódami, ako je varenie, pečenie, kvasenie alebo konzervovanie. V závislosti od stupňa spracovania možno spracované potraviny rozdeliť do rôznych kategórií.

Nespracované a minimálne spracované potraviny: Prvou kategóriou sú nespracované alebo minimálne spracované výrobky. Tie sa spracovávajú len minimálne alebo vôbec – sú to rôzne rastlinné a živočíšne potraviny. Tie by mali tvoriť základ stravy. Medzi ne patria: čerstvé ovocie a zelenina, orechy a semená, obilninové vločky, ryža, vajíčka, mlieko, čerstvé mäso a ryby, káva a čaj. Na ich priemyselné spracovanie sa používajú len minimálne metódy úpravy, ako je sušenie, praženie, rezanie, zmrazovanie alebo ohrievanie.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

Spracované prísady: Spracované prísady do jedla sú produkty, ktoré prešli ďalším priemyselným spracovaním, ako je lisovanie, rafinácia, mletie alebo drvenie. Tieto výrobky sa používajú v malých množstvách na prípravu potravín. Do tejto kategórie patria: rastlinné oleje, maslo, cukor a sirup, ocot a soľ.

Spracované potraviny: Ide o potraviny, ktoré boli upravené konzervačnými metódami, ako je varenie, pečenie, údenie, konzervovanie alebo kvasenie. Patria sem: chlieb, syr, konzervované ovocie a zelenina, konzervované ryby, džemy a marmelády.

Vysoko spracované potraviny: vysoko spracované potraviny obsahujú podstatne viac zložiek a môžu sa konzumovať priamo alebo po zohriatí. Sú charakteristické tým, že často obsahujú rôzne prídavné látky. Tieto „ultra“ spracované potraviny by sa mali konzumovať len v malých množstvách. Patria medzi ne: rôzne pečivá, sladkosti, kukuričné a iné vločky, mäsové a údenárske výrobky s prísadami, sladené nealkoholické nápoje, mrazená pizza, hotové jedlá, polotovary, instantné jedlá.

Kalorické, ale nezasýtia

Prečo by nemali tvoriť základ stravy? Ja na to niekoľko dôvodov: ten hlavný je, že majú nízky obsah telu prospešných živín, ale vysoký obsah kalórií. Zvyčajne majú vysoký obsah tuku, sacharidov, soli a cukru a poskytujú málo vlákniny alebo bielkovín. Vzhľadom na pomerne chudobný nutričný profil môžu spracované potraviny zvyšovať príjem kalórií a v kombinácii s malým pohybom podporovať nadváhu a obezitu.

cukor, varecha, med, Čítajte aj Med, agáva či javor: Zdravšie alternatívy cukru

Okrem toho vysoko spracované potraviny obsahujú množstvo prídavných látok, ako sú arómy, farbivá a konzervačné látky. Väčšina týchto látok sa považuje za bezpečné. Iné, ako napríklad dusitan sodný (E250) z údenín, môžu v tele vytvárať karcinogénne látky.

To, že obsahujú málo vlákniny a bielkovín, ale zato veľa cukrov a tukov, znamená, že na jednej strane sú vysokokalorické, ale nezasýtia. Pretože to, čo vyvoláva pocit dlhodobej sýtosti, sú vláknina a bielkoviny. Takže po zjedení vysokospracovaných potravín má človek pocit zasýtenia len na krátky čas a má chuť znova jesť.

Pozrite sa na etiketu

Intenzívna chuť spracovaných potravín, ako sú sladkosti alebo mastné a slané jedlá, môže tiež zvádzať ľudí k tomu, aby pokračovali v jedení. Zvýšený príjem energie tak môže z dlhodobého hľadiska podporovať priberanie na váhe. Ak sa spracované potraviny konzumujú s mierou, najmä mierne spracované, môžu však byť dobre začlenené do vyváženej stravy.

Pri spracovaných výrobkoch sa oplatí pozrieť sa bližšie na etiketu. Nielen tabuľka výživových hodnôt, ale aj zoznam zložiek poskytuje informácie o zložení a stupni spracovania výrobku. Nie všetky spracované potraviny sú však neodporúčaniahodné. Medzi obzvlášť odporúčané spracované výrobky patrí napríklad mrazená zelenina, konzervované paradajky alebo predvarené strukoviny. Patria síce medzi potraviny na rýchle varenie, ale zároveň sú aj zdravé. Takže: spracované potraviny sú pohodlné a určite sa dajú zaradiť do zdravej stravy, ale aj tu platí – všetko s mierou.

Video
Bývalý hudobný producent Ivan Kubán sa s nami v tomto videu podelil o recept na zdravé vegetariánske jedlo budhistických mníchov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stravovacie návyky #konzervanty #správne stravovanie #polotovary #magazín Varecha #spracovanie potravy

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....