Med, agáva či javor: Zdravšie alternatívy cukru

O cukre sa hovorí, že je to biely jed - a je na tom veľa pravdy. Ak chceme žiť zdravšie, vieme sa ho v mnohých veciach vzdať, ale život úplne bez sladkej chuti si vie málokto predstaviť. Riešením môžu byť alternatívy klasického a trstinového cukru. Lenže v tom, na čo ich používať, sa málokto vyzná, preto sa na niektoré pozrieme.

05.03.2022 14:38
cukor, varecha, med, Foto:
Alternatívy klasického a trstinového cukru.
debata

Med

Jedna z mála úplne prírodných alternatív cukru, ktorá pochádza z nášho regiónu. Či už ide o agátový, púpavový, alebo lesný med – sladký nektár obsahuje na rozdiel od bežného cukru vitamíny, minerály, stopové prvky a aminokyseliny. Má tiež antibakteriálny a protizápalový účinok. Nie je to však diétna náhrada, má vysoký obsah sacharidov, až 80 gramov na 100 gramov. Rovnako ako bežný cukor preto môže poškodiť zuby, črevá a pankreas. Preto ho treba užívať s mierou. Med nie je vhodný pre vegánov, dojčatá a ani na tepelnú úpravu, pretože sa tak ničia prospešné látky, ktoré obsahuje.

Energetická hodnota: 306 kcal/100 g (na porovnanie: 100 g repného cukru má 407 kcal a trstinového 403 kcal)

Agávový sirup

Ako už názov napovedá, táto alternatíva cukru sa získava z mexickej rastliny agávy. Štruktúra sirupu je podobná medu, ale je menej viskózna, veľmi jemná a dá sa použiť takmer všade v kuchyni. 100 g má 75 g sacharidov, ktoré tvorí najmä fruktóza. Tá môže spôsobiť u ľudí s citlivejším trávením plynatosť až hnačky. 100 g hustej šťavy zodpovedá približne 125 až 150 g cukru a je vhodná na sladenie takmer všetkých jedál. Tento sirup je však nevhodný pre osoby trpiace neznášanlivosťou na fruktózu, preto sa nedá odporúčať ako univerzálna náhrada cukru.

Energetická hodnota: 300 kcal/100 g

varecha, pavlovova, dezert, Čítajte aj Malé sladké radosti: Upečete si čučoriedkovú Pavlovovu

Javorový sirup

„Tekuté zlato z Kanady“ je zahustená šťava z javora cukrového. Mimochodom, na výrobu jedného litra sirupu je potrebných približne 40 litrov miazgy z týchto stromov. Sto gramov obsahuje 66 g sacharidov, na rozdiel od bežného repného cukru obsahuje aj minerálne látky, ako je draslík, železo a horčík. Okrem toho je obsah fruktózy relatívne nízky. Čím je javorový sirup svetlejší, tým je kvalitnejší. Ak chcete nahradiť 100 g cukru, potrebujete použiť 130 g javorového sirupu. Možno ho používať aj pri pečení, len treba mať na pamäti to, že trošku mení chuť jedál.

Energetická hodnota: 274 kcal/100 g

Brezový cukor (xylitol)

V poslednom čase dostať v predajniach bežne už aj brezový cukor, známy aj ako xylitol. V minulosti sa skutočne vyrábal z brezovej kôry. Dnes sa získava najmä zo slamy, z obilných otrúb a kukuričných klasov. Jeho výhodou je, že obsahuje len 30 g sacharidov na 100 g a zo všetkých alternatív cukru má najmenej kalórií. Zabraňuje vzniku zubného kazu, preto sa často používa pri výrobe žuvačiek a zubných pást. Ak chcete sladiť xylitolom, tak to môžete pokojne robiť v pomere 1:1 k cukru a je vhodný aj pre diabetikov. Nedá sa však použiť pri kysnutých cestách. Jeho nevýhodou je, že pri nadmernej konzumácii má laxatívny účinok, pretože sa v črevách vstrebáva pomaly. Takže dávkujte ho s mierou.

Energetická hodnota: 240 kcal/100 g

Datľový sirup

Datľový sirup je ďalšou prírodnou alternatívou cukru. Nie je to nič iné, ako plody datľovej palmy. Na jeho prípravu sa sušené datle najprv zbavia kôstok, namočia do vody a uvaria. Potom sa filtrujú a varia, až kým nevznikne tmavý sirup. Obsahuje 66 g sacharidov na 100 g, okrem toho minerály horčík, draslík, železo a kyselinu listovú, ako aj vitamíny A a D. Je chuťovo mierne sladší ako bežný cukor, takže ho stačí pridať menej. Je vhodný na prípravu koktailov, ovocných cukroviniek, sladenie nápojov. Keďže je tmavohnedý, mení zafarbenie jedál.

Energetická hodnota: 289 kcal/100 g

Video
Ak na vašom vianočnom stole chýbala táto dobrota, môžete si ju urobiť na oslavu konca roka.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Tradičné grilážky na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukor #sirup #sladidlá #agávový sirup #javorový sirup #xylitol #náhradné sladidlá #náhrada medu

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...