Výborné je však aj s menej tradičnými koreninami – napríklad možno pridať (bio) grapefruitovú kôru pre trpkú sviežosť, muškátový kvet pre jemne horký nádych alebo dokonca aj kvet ibišteka. Nikdy však nepoužívajte mleté korenie v prášku, s výnimkou trošky muškátového orieška.

Na červené varené víno sú najvhodnejšie odrody Merlot alebo Zweigelt a ako koreniny treba uprednostniť také, ktoré harmonizujú s kyslosťou alebo trpkosťou vína. Na biele varené víno je najlepší Veltlín zelený alebo Rizling rýnsky, ktoré majú výraznejší kyslý profil. V tomto prípade sú vhodné koreniny škorica, badián a sušený zázvor. Biele varené víno sa môže namiesto obyčajného cukru sladiť brezovým (xylitom), ktorý je nielen menej kalorický, ale aj lepšie spája chuť ostatných zložiek.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Vegánsky plnený chlieb Juraja Hnilicu na Varecha.sk