Čarovný svet korenín: Borievky nemusia ísť len k divine

Tieto koreniny nie sú nijakou exotikou, nájdeme ich v regáloch s koreninami doslova v každom obchode. Čo všetko o nich a ich používaní vieme? Väčšinou nie veľa. Viete napríklad, že borievky uľahčujú trávenie ťažkých jedál, rímska rasca pomáha pri žalúdočných kŕčoch a nové korenie objavil Krištof Kolumbus?

20.02.2022 14:00
koreniny, varecha, Foto:
Viete napríklad, že borievky uľahčujú trávenie ťažkých jedál, rímska rasca pomáha pri žalúdočných kŕčoch a nové korenie objavil Krištof Kolumbus?
debata

Borievky

Borievka (Juniperus communis), nárečovo jalovec, je klasickou prísadou napríklad do jedál z diviny, jej použitie v kuchyni je však oveľa širšie. Je výbornou koreninou na dochutenie kyslej kapusty, nakladaných rýb a do vývaru z varených alebo pošírovaných rýb. Borievka sa môže používať aj na dochutenie iných výdatných alebo mastných jedál. Okrem už spomínanej diviny napríklad pokrmov z husi alebo kačice.

Borievky. Foto: SHUTTERSTOCK
borievky, varecha, Borievky.

Plody borievky majú príjemne trpkú chuť so sladkým nádychom, trochu živicovú a mierne horkú. Zaujímavé je, že čerstvé bobule borievky majú menej intenzívnu vôňu ako sušené.

V minulosti sa hovorilo, že borievka má magickú moc. Kríky a ich plody vraj odháňajú zlo, pretože Ježiš bol údajne pribitý na kríž z borievkového dreva. Či už je to pravda, alebo nie, jedno je isté: borievka má isté liečivé účinky. Je to najmä vďaka bohatému obsahu éterického borievkového oleja, ktorý dodáva bobuliam ich typickú vôňu. Napríklad uľahčuje trávenie inak ťažko stráviteľných jedál, môže zmierniť žalúdočné a črevné ťažkosti a má močopudný účinok. Mierne dezinfekčné látky v bobuliach poznali už starí Egypťania, ktorí ich okrem iného používali na výrobu ústnej vody.

Rímska rasca

Rímska rasca. Foto: SHUTTERSTOCK
rimska rasca, varecha, Rímska rasca.

Na rozdiel od klasickej rasce, ktorá pochádza z východnej a zo severnej Európy, rímska rasca (Cuminum cyminum) rastie len v teplých krajinách. Z botanického hľadiska sú tieto dve rastliny príbuzné, a hoci ich vzhľad a názvy sú podobné, rímska rasca nemá s rascou, pokiaľ ide o chuť, nič spoločné.

Keďže rastie v teplých krajinách, je najpopulárnejšia práve v kuchyniach severnej Afriky a Blízkeho východu. Rímska rasca sa používa najmä na dochutenie jedál s hydinou alebo s jahňacím mäsom, ale v mnohých krajinách aj pri varení, vyprážaní a grilovaní rýb a morských plodov. Svoje pevné miesto má aj vo vegetariánskych a vegánskych jedlách. Výborne sa hodí k obilninám a k ryži, ale aj k rezancom a zemiakom a, samozrejme, k zelenine. Pridáva sa k šošovici s bulgurom, fazuľovej polievke s tofu, marockému zeleninovému gulášu, vegetariánskemu čili s bulgurom alebo indickému karfiolovému karí.

sambal oelek, varecha, Čítajte aj Tajomný svet korenia: Ako štípe Sambal oelek?

Vôňa rímskej rasce je veľmi intenzívna, keď ju krátko opečiete: stačí hodiť celé semená na panvicu bez tuku, kým nezačnú voňať. Potom ich môžete zomlieť alebo rozdrviť v mažiari.

Vďaka éterickým olejom, ktoré dodávajú rímskej rasci jej intenzívnu a typickú chuť, je aj balzamom pre žalúdok: pomáha pri plynatosti a tráviacich ťažkostiach a zabezpečuje ľahšie trávenie sýtych a korenistých jedál. Pomáha pri žalúdočných kŕčoch a podľa ajurvédskeho učenia čistí krv a podporuje činnosť pečene a obličiek. Okrem toho sa hovorí, že rasca zlepšuje hustotu kostí.

Nové korenie

Nové korenie sa tiež u nás používa najmä na prípravu diviny či do gulášov. Je vhodné aj do jedál z teľacej pečienky, do zemiakovej polievky, ale aj do marinády na ryby či do červenej kapusty. A štipkou nového korenia možno dochutiť aj slivkový koláč alebo slivkový lekvár. Toto korenie je ideálnou prísadou aj do exotických a orientálnych jedál, ako je pikantné jahňacie karí alebo marocké dusené hovädzie mäso.

Nové korenie. Foto: SHUTTERSTOCK
nove korenie, varecha, Nové korenie.

Málokto vie, že nové korenie objavil Krištof Kolumbus pri svojej ceste do Karibiku. Muselo však prejsť ešte 200 rokov, než sa dostalo z Nového sveta do Starého. Poznali ho nielen v Karibiku, ale aj v Mexiku. Už Aztékovia si cenili nové korenie nielen ako prísadu do svojho obľúbeného nápoja „xocolatl“, ale aj pre jeho upokojujúce a liečivé účinky. V prírodnej medicíne sa bobule používajú najmä ako účinný liek na žalúdočné a črevné ťažkosti. Má aj jemný upokojujúci účinok pri nervozite a strese.

Video
Spisovateľka, scenáristka a moderátorka Evita Twardzik Urbaníková pripravila skvelé párty jedlo, ktorému nik neodolá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #korenie #rasca #koreniny #magazín Varecha #rímska rasca #borievky #nové korenie

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...