Ak ich nechcete krvopotne škrabať, môžete vyskúšať tento spôsob. Stačí urobiť pastu zo sódy bikarbóny a oleja a touto zmesou natrieť poháre. Po 12 hodinách by sa mali dať nálepky bez problémov odlepiť. Ak ešte odlepiť nejdú, treba nechať pastu pôsobiť dlhšie.
Namiesto „televíznych“ krekrov
Zimné večery sú dlhé a maškrtám sa ťažko odoláva. Ak si chcete udržať postavu, ale nemáte chuť chrúmať pri televízore alebo počítači ovocie či zeleninu, alternatívou môže byť domáci knäckebrot. Jeho príprava je jednoduchá – 60 g celozrnnej múky, 60 g ovsených vločiek, 25 g ľanových semienok (môžu byť aj podrvené) a 50 g slnečnicových. Tie môžeme nahradiť aj iným druhom semienok, napríklad rozdrvenými tekvicovými. K tomu pridáme 1 čl soli a zmiešame s 250 ml vody. Zmes rozotrieme na plech s papierom na pečenie. Čím tenšia vrstva sa podarí, tým lepšie. Pečieme hodinu pri 170 stupňoch s ventilátorom, knäckebrot sa musí dať lámať. Cesto môžeme dochutiť rôznymi koreninami podľa fantázie.
Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Málo námahy, veľký efektNajjednoduchší koláč
Mille-feuilles – tento názov znie honosne a komplikovane. Ide o francúzsky koláč z lístkového cesta, ktorého domáca verzia je taká jednoduchá, že jednoduchší pečený dezert asi ani neexistuje. Stačí kúpené lístkové cesto, šľahačkaa bobuľové ovocie. Lístkové cesto nakrájame na obdĺžniky, posypeme práškovým cukrom. Rúru vyhrejeme na 250 stupňov a pečieme s ventilátorom 5 minút. Potom teplotu znížime na 200 stupňov, dopečieme dozlatista a necháme vychladnúť. Medzitým vyšľaháme šľahačku s vanilkovým cukrom (môžeme do nej nastrúhať aj citrusovú kôru a dať kvapku likéru, ale nemusíme). Na obdĺžniky cesta navrstvíme šľahačku (môžeme ju aj ozdobne nastriekať z vrecúška), obložíme ovocím a prikryjeme ďalším plátom upečeného cesta. Môžeme použiť dve alebo tri vrstvy cesta. Pri tomto dezerte platí len jedna zásada – pripravujeme ho vždy až tesne pred podávaním, pretože lístkové cesto v kontakte so šľahačkou zmäkne.
Majonéza bez vajec
Hustú majonézu možno urobiť aj bez vajec, len treba vedieť, ako na to. Na vegánsku majonézu potrebujeme 100 ml sójového mlieka, 1/2 lyžičky horčice, 1 PL bieleho vínneho octu (prípadne citrónovej alebo limetkovej šťavy) 130 ml repkového oleja, soľ a korenie. Sójové mlieko, horčicu a biely vínny ocot dajte do vysokej misy. Mixujte ručným mixérom na vysokých otáčkach, pričom pomaly pohybujte mixérom hore a dole. Pomaly pridávajte repkový olej, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Ochuťte soľou a korením podľa chuti. Táto majonéza vydrží v chladničke približne týždeň.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Domáca Treskoslovenská Treska na Varecha.sk