Tipy, triky a nápady: Málo námahy, veľký efekt

Jednoduchým dezertom, ktorý nedá veľa námahy, je cobbler.

03.03.2022 11:30
cobbler, varecha, Foto:
Cobbler.
debata

Rozmixujte oriešky, zmiešajte s múkou, pridajte prášok do pečiva, škoricu, vanilkový cukor, cukor a maslo a urobte mrveničku. Prilejte cmar a krátko premiešajte, aby sa všetko spojilo. Do zapekacej misy nalejte tekutinu z kompótu (podľa chuti), na ňu poukladajte ovocie z kompótu a na to navrstvite cesto. Vrch možno posypať orieškami. Pečie sa 30 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Múka sa používa hladká špaldová a na 100 g múky sa pridáva 55 g orieškov (možno dať hocijaký druh), 50 g vychladeného masla, 50 g trstinového cukru a 175 g cmaru plus škorica a vanilkový cukor na dochutenie.

Chlieb do obrúska

Ako uchovať chlieb, aby bol aj na druhý, tretí deň podľa možnosti čo najčerstvejší? Táto otázka sa asi rieši v každej domácnosti. Igelitové vrecká vhodné nie sú, v papierových stvrdne. Podľa našich skúseností chlieb do istej miery vyschne aj v chlebníku – a je jedno, či je drevený, alebo plechový, a tiež v ľanovom vrecúšku na chlieb. Najlepšiu službu, zdá sa, urobí voskový obrúsok alebo vrecko. Ak sme doň chlieb zabalili, bol úplne ako čerstvý aj na druhý, resp. tretí deň. Alternatíva: kto používa mikrovlnnú rúru, môže dať nakrájaný čerstvý chlieb do mrazničky a dať ho vždy pred použitím zmrazený na pár sekúnd do nej.

cestoviny, varechy, Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Čo so zvyškami - ako urobiť z prílohy hlavné jedlo?

Farebné smoothie

Shoothie, alebo po slovensky nápoj z rozmixovaného ovocia a zeleniny, do ktorého môžeme pridať napríklad aj chia semienka alebo rozmixované ovsené vločky, môže byť zdravými raňajkami, ale aj desiatou či olovrantom. Existuje veľa možností, z čoho si ho urobiť. Ak si chcete urobiť farebné smoothie, to je niekoľko kombinácií. Červené: bobuľové ovocie, červená repa, červený (krvavý) pomaranč, červené jablko. Oranžové: mrkva, pomaranč, papája, nektárinka. Žlté: mango, ananás, banán, citrón. Zelené: špenát, bylinky, avokádo, kivi.

Zemiakové knedličky od majstra

Zemiakové knedličky sú obľúbenou prílohou k jedlám najmä v zime, keďže ide o výdatné jedlo. Mali by sa pripravovať vždy z múčnatých zemiakov, ktoré sú k dispozícii práve teraz. Ak nechcete, aby stmavli, resp. dostali šedivú farbu, primiešajte do cesta trochu kyseliny citrónovej alebo octu. Pri ich tvarovaní vždy vložte do stredu niekoľko malých kociek chleba alebo pečiva. Najlepšie sa tvarujú mokrými rukami. Čerstvo vytvarované knedle pred varením obaľte v múke alebo v škrobe. Ak do vody na varenie pridáte trochu škrobu (napr. zemiakového) alebo oleja, knedle sa nerozpadnú. Vodu treba dobre osoliť, a nemala by po vložení knedličiek vrieť. Netreba ich do nej dávať naraz veľa, je potrebné, aby mali dosť miesta. Ak sa rozhodneme urobiť ako hlavné jedlo plnené knedle, plnky nedávame veľa, aby sme vedeli cesto dobre uzatvoriť a aby nebola jeho vrstva príliš tenká.

Video
Letné osviežujúce smoothie s avokádom

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Smoothie z lesného ovocia na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chlieb #dezert #triky do kuchyne #smoothie #zemiakové knedle #magazín Varecha #tipy do kuchyne

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...