Počas obdobia fašiangov sa preto konzumovali jedlá, ktoré sa inokedy nejedli alebo sa jedli málo. Keďže bolo krátko pred pôstom, tieto jedlá obsahovali prísady, ktoré boli a sú počas pôstu zakázané. To platí najmä pre mäso, ale aj pre vajcia a tuk.
Ľudia jedli a niekde ešte aj jedia potraviny bohaté na tuk, najmä bravčové mäso a slaninu. To je aj dôvod, prečo k fašiangom neodmysliteľne patrili a patria zabíjačky a zabíjačkové špeciality, resp. jedlá s nimi. Zabíjačky sa konali často vo štvrtok pred vyvrcholením fašiangov.

Tuk sa používa aj pri fašiangovom pečive a koláčoch, preto sú populárne vyprážané koláče. Tie sa v rôznych obmenách vyskytujú v rôznych kuchyniach. Najznámejšie sú šišky a fánky, ktoré sa všade volajú inak, ale recepty sú len s malými obmenami podobné.
Ďalšou zložkou, ktorá sa často vyskytuje vo fašiangových jedlách, sú strukoviny, najmä hrach a fazuľa, ktoré sa považujú za znak plodnosti.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Nekysnuté ricottové šišky na Varecha.sk