Fašiangové jedlá – sú sýte a tučné, čím nás však môžu prekvapiť?

Fašiangy boli v minulosti časom hodovania a veselia medzi dvoma rôznymi pôstnymi obdobiami, keď sa ľudia mali zabaviť, najesť aj napiť sa do sýtosti. Preto boli spojené s rôznymi tanečnými zábavami, so zabíjačkami, s oslavami, ale aj so svadbami. Po nich nasledoval štyridsaťdňový pôst pred Veľkou nocou, keď sa ľudia zriekali jedla, ale aj ďalších vecí, ktoré sa považovali za také, že sa bez nich mohli zaobísť.

02.03.2022 12:25
šišky, varecha, Foto:
Tuk sa používa aj pri fašiangovom pečive a koláčoch, preto sú populárne vyprážané koláče.
debata (1)

Počas obdobia fašiangov sa preto konzumovali jedlá, ktoré sa inokedy nejedli alebo sa jedli málo. Keďže bolo krátko pred pôstom, tieto jedlá obsahovali prísady, ktoré boli a sú počas pôstu zakázané. To platí najmä pre mäso, ale aj pre vajcia a tuk.

Ľudia jedli a niekde ešte aj jedia potraviny bohaté na tuk, najmä bravčové mäso a slaninu. To je aj dôvod, prečo k fašiangom neodmysliteľne patrili a patria zabíjačky a zabíjačkové špeciality, resp. jedlá s nimi. Zabíjačky sa konali často vo štvrtok pred vyvrcholením fašiangov.

varecha, pavlovova, dezert, Čítajte aj Malé sladké radosti: Upečete si čučoriedkovú Pavlovovu

Tuk sa používa aj pri fašiangovom pečive a koláčoch, preto sú populárne vyprážané koláče. Tie sa v rôznych obmenách vyskytujú v rôznych kuchyniach. Najznámejšie sú šišky a fánky, ktoré sa všade volajú inak, ale recepty sú len s malými obmenami podobné.

Ďalšou zložkou, ktorá sa často vyskytuje vo fašiangových jedlách, sú strukoviny, najmä hrach a fazuľa, ktoré sa považujú za znak plodnosti.

Video
Rýchle, nekysnuté šišky od najmladšej víťazky na svete v kuchárskej súťaži

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #fašiangy #Varecha.sk #strukoviny #fazuľa #bravčové mäso #hrach #magazín Varecha #TV Varecha

+ Zdolajte svoje vlastné nedostatky a budete sami na seba právom pyšný.
Uprednostňujte úlohy a financie na...

+ Malé zmeny vo vašej strave môžu priniesť veľké výsledky.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, bude to tak najlepšie...