Čučoriedková Pavlovova
Na 10 kusov potrebujeme:
Korpus: 4 bielky, štipka soli, 280 g kryštálového cukru
Dusené čučoriedky: 250 g čučoriedok, 50 g cukru, 5 g pektínu
Šľahaná čučoriedková ganáž: 20 g citrónovej šťavy, 100 g čučoriedkového pyré, 200 g ruby čokolády, 4 g želatíny, 500 g šľahačky
Postup:
1. Bielky s cukrom a so štipkou soli vyšľaháme na sneh. Vytvarujeme košíčky a pečieme najprv 30 minút pri teplote 140 stupňov a potom 60 minút pri 100 stupňoch.
2. Pripravíme dusené čučoriedky: podusíme ich s cukrom a pektínom domäkka, ale nerozvárame ich, necháme ich celé.
3. Na ganáž zohrejeme čučoriedkové pyré, pridáme citrónovú šťavu, na kúsky nalámanú čokoládu a želatínu. Dáme vychladiť. Vyšľaháme smotanu a potom ešte spolu s čučoriedkovo-čokoládovou zmesou vyšľaháme dotuha. Vysušené bielkové korpusy plníme dusenými čučoriedkami a ganážou. Ozdobíme čerstvými čučoriedkami.
Vareškov tip: Možno ste už o nej počuli alebo ste videli v predajniach ruby čokoládu. Má ružovú farbu, ale nie je to pridaním farbív alebo ovocných príchutí. Je vyrobená z vyšľachtených ružových kakaových bôbov.
Čítajte aj Makové uzlíky s Katarínou Novotovou, finalistkou súťaže Pečie celé SlovenskoPišta Višňa
Na 12 kusov potrebujeme:
Korpus: 95 g cukru, 3 vajcia, 90 g polohrubej múky, 6 g kypriaceho prášku, 50 ml vody, forma s priemerom 28 cm
Plnka: 250 g šľahačky, 375 g mascarpone, 50 g práškového cukru, 100 g 100 % pistáciovej pasty, 150 g višní
Posýpka: 150 g karamelových sušienok, 50 g pistácií
Postup:
1. Z cukru pripravíme karamel a pridáme vodu. Žĺtky vymiešame s cukrom dopenista a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Preosejeme múku a pridáme do nej kypriaci prášok. Všetko spolu opatrne zmiešame, dáme do tukom vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme pri 170 stupňoch približne 20 minút.
2. Na plnku vyšľaháme smotanu, mascarpone, cukor a pistáciovú pastu. Do zmesi potom pridáme višne. Natrieme na korpus. My v hoteli robíme tento dezert vo forme malých oválov, ale v domácnosti odporúčame pripravovať ho ako tortu, je to menej prácne a rýchlejšie.
3. Sušienky s pistáciami podrvíme a posypeme nimi tortu. Dozdobíme podľa fantázie.
Recepty pripravil Jozef Brudňák, pastry chef hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Ovseno-banánový koláč na Varecha.sk