Malé sladké radosti: Upečete si čučoriedkovú Pavlovovu

Dni sú ešte dlhé, počasie často nevľúdne, na vianočné koláčiky sme už zabudli. Takže je optimálny čas pre milovníkov dezertov, urobiť si radosť niečím sladkým. Tu je niekoľko inšpirácií - jednoduché koláče, ale aj tie, ktorých príprava vyžaduje viac času a zručnosti.

13.02.2022 11:00
varecha, pavlovova, dezert, Foto:
Čučoriedková Pavlovova.
debata

Čučoriedková Pavlovova

Na 10 kusov potrebujeme:

Korpus: 4 bielky, štipka soli, 280 g kryštálového cukru

Dusené čučoriedky: 250 g čučoriedok, 50 g cukru, 5 g pektínu

Šľahaná čučoriedková ganáž: 20 g citrónovej šťavy, 100 g čučoriedkového pyré, 200 g ruby čokolády, 4 g želatíny, 500 g šľahačky

Postup:

1. Bielky s cukrom a so štipkou soli vyšľaháme na sneh. Vytvarujeme košíčky a pečieme najprv 30 minút pri teplote 140 stupňov a potom 60 minút pri 100 stupňoch.

2. Pripravíme dusené čučoriedky: podusíme ich s cukrom a pektínom domäkka, ale nerozvárame ich, necháme ich celé.

3. Na ganáž zohrejeme čučoriedkové pyré, pridáme citrónovú šťavu, na kúsky nalámanú čokoládu a želatínu. Dáme vychladiť. Vyšľaháme smotanu a potom ešte spolu s čučoriedkovo-čokoládovou zmesou vyšľaháme dotuha. Vysušené bielkové korpusy plníme dusenými čučoriedkami a ganážou. Ozdobíme čerstvými čučoriedkami.

Vareškov tip: Možno ste už o nej počuli alebo ste videli v predajniach ruby čokoládu. Má ružovú farbu, ale nie je to pridaním farbív alebo ovocných príchutí. Je vyrobená z vyšľachtených ružových kakaových bôbov.

Makové uzlíky Čítajte aj Makové uzlíky s Katarínou Novotovou, finalistkou súťaže Pečie celé Slovensko

Pišta Višňa

Pišta Višňa. Foto: Hotel Lomnica
varecha, pista visna, dezert, Pišta Višňa.

Na 12 kusov potrebujeme:

Korpus: 95 g cukru, 3 vajcia, 90 g polohrubej múky, 6 g kypriaceho prášku, 50 ml vody, forma s priemerom 28 cm

Plnka: 250 g šľahačky, 375 g mascarpone, 50 g práškového cukru, 100 g 100 % pistáciovej pasty, 150 g višní

Posýpka: 150 g karamelových sušienok, 50 g pistácií

Postup:

1. Z cukru pripravíme karamel a pridáme vodu. Žĺtky vymiešame s cukrom dopenista a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Preosejeme múku a pridáme do nej kypriaci prášok. Všetko spolu opatrne zmiešame, dáme do tukom vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme pri 170 stupňoch približne 20 minút.

2. Na plnku vyšľaháme smotanu, mascarpone, cukor a pistáciovú pastu. Do zmesi potom pridáme višne. Natrieme na korpus. My v hoteli robíme tento dezert vo forme malých oválov, ale v domácnosti odporúčame pripravovať ho ako tortu, je to menej prácne a rýchlejšie.

3. Sušienky s pistáciami podrvíme a posypeme nimi tortu. Dozdobíme podľa fantázie.

Recepty pripravil Jozef Brudňák, pastry chef hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici.

Video
Ovsené vločky, banán, jablko a med priláka vôňou a chuťou každého, kto má rád sladké a chce maškrtiť zdravo. Tento videorecept je pripravený podľa receptu od @siuuu.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Ovseno-banánový koláč na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #čučoriedky #dezerty #pistácie #koláče #višne

+ Dnes nemáte svoj deň, avšak nemajte obavy, zajtra bude oveľa lepšie.
Berte na vedomie, že dnes máte ešte veľa...

+ Pravidelný pohyb vám prinesie viac energie a zlepší vašu fyzickú kondíciu.
Využite nové príležitosti, ktoré vám...