Kupujte čerstvý
Pri ružičkovom keli si všímajte farbu – čerstvý by mal mať svetlú až tmavozelenú farbu. Čerstvý ružičkový kel sa vyznačuje aj tým, že listy sú uzavreté a ružičky sú pevné a kompaktné. Svetlé, hladké plochy rezu sú tiež dobrým znakom čerstvosti. Vonkajšie listy nesmú byť zvädnuté a zožltnuté.
Čítajte viac Nie! Mnohí pridávajú túto ingredienciu do praženice, ale je to chybaAko pripraviť ružičkový kel?
- Surový: Ružičky nakrájame alebo nastrúhame na jemné plátky a podávajte s dresingom.
- Blanšírovanie: Najlepšie je blanšírovať vo veľkom množstve vriacej osolenej vody tri až päť minút. Potom ihneď schlaďte v ľadovej vode počas rovnakého času.
- Varenie: Ružičkový kel varte podľa veľkosti sedem až osem minút, aby zostal „al dente“ a nestratil farbu ani všetky dôležité vitamíny.
- Pečenie na panvici: Na polovicu rozkrojené hlavičky ružičkového kelu opekajte pod pokrievkou asi 7 až 10 minút.
- Pečenie v rúre: Ružičkový kel pečte v rúre vyhriatej na 190 °C asi 20 minút.
TIP: Trocha čierneho korenia, rasce alebo feniklu spôsobia, že ružičkový kel bude ľahšie stráviteľným.
TIP: Ak sa vám ružičkový kel rozvarí, pripravte si z neho pyré s trochou mlieka a syru. Premiešajte mixérom a dochuťte soľou či korením.
TIP: Aby mal ružičkový kel jemnejšiu chuť, pridajte do vody, v ktorej ho varíte, štipku cukru.
Recepty s použitím ružičkového kelu (z varecha.pravda.sk) si pozrite tu