Ako zjemniť chuť ružičkového kelu a čo robiť, keď sa rozvarí?

Ružičkový kel sa vyznačuje množstvom vitamínu C a na našom tanieri by mal mať svoje miesto. Ako ho pripraviť?

24.02.2022 13:00
kel, ružičkový kel, varenie, zelenina, šalát Foto:
Pustite sa do prípravy ružičkového kelu.
debata

Kupujte čerstvý

Pri ružičkovom keli si všímajte farbu – čerstvý by mal mať svetlú až tmavozelenú farbu. Čerstvý ružičkový kel sa vyznačuje aj tým, že listy sú uzavreté a ružičky sú pevné a kompaktné. Svetlé, hladké plochy rezu sú tiež dobrým znakom čerstvosti. Vonkajšie listy nesmú byť zvädnuté a zožltnuté.

praženica, vajcia Čítajte viac Nie! Mnohí pridávajú túto ingredienciu do praženice, ale je to chyba

Ako pripraviť ružičkový kel?

  • Surový: Ružičky nakrájame alebo nastrúhame na jemné plátky a podávajte s dresingom.
  • Blanšírovanie: Najlepšie je blanšírovať vo veľkom množstve vriacej osolenej vody tri až päť minút. Potom ihneď schlaďte v ľadovej vode počas rovnakého času.
  • Varenie: Ružičkový kel varte podľa veľkosti sedem až osem minút, aby zostal „al dente“ a nestratil farbu ani všetky dôležité vitamíny.
  • Pečenie na panvici: Na polovicu rozkrojené hlavičky ružičkového kelu opekajte pod pokrievkou asi 7 až 10 minút.
  • Pečenie v rúre: Ružičkový kel pečte v rúre vyhriatej na 190 °C asi 20 minút.

TIP: Trocha čierneho korenia, rasce alebo feniklu spôsobia, že ružičkový kel bude ľahšie stráviteľným.

TIP: Ak sa vám ružičkový kel rozvarí, pripravte si z neho pyré s trochou mlieka a syru. Premiešajte mixérom a dochuťte soľou či korením.

TIP: Aby mal ružičkový kel jemnejšiu chuť, pridajte do vody, v ktorej ho varíte, štipku cukru.

Recepty s použitím ružičkového kelu (z varecha.prav­da.sk) si pozrite tu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ružičkový kel

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...