Základom je, samozrejme, káva. Tú si môžete pripraviť celkom jednoducho – buď ako filtrovaný základ, alebo ako espresso – to v prípade, ak máte doma prístroj na espresso – či už šot alebo lungo. Pravdou je, že vo väčšine domácností sa síce nachádza prístroj na prípravu espressa, absentuje však profesionálna súčiastka na tvorbu speneného mlieka. Nepotrebujete ju.
Je to nesmierne jednoduché – hoci trošku pracnejšie. Mlieko (ideálne s vyšším obsahom tuku) zohrejte na mierne strednom ohni. Keď sa mlieko zohreje, použite metličku na šľahanie (tú istú, s ktorou šľaháte sneh z vaječných bielok) a mlieko napeňte.
Čítajte viac Ranný rituál, ktorý vám zmení život k lepšiemu. Trvá 5 minút a káva to nie jeIdeálne je robiť to v hrnci s vyššími stenami, aby ste neofŕkali všetko okolo. Na trhu sú aj pomocníci v podobe mliečnych šľahačov, zvyčajne ide o drobný prístroj s metličkou, ktorý si zadovážite za pár eur. Keďže sme však v úvode sľubovali kapučíno bez prístroja, skúste to prvýkrát s klasickou ručnou metličkou.
Efektné môže byť aj mlieko, ktoré si pripravíte v mikrovlnke. Do skleneného pohára s uzatvárateľným viečkom nalejte mlieko – zhruba do polovice. Pretrepte pohárom opakovane zhruba po dobu 30 až 45 sekúnd. Následne viečko odšroubujte a vložte do mikrovlnej rúry len sklenený pohár (pozor, žiadne kovové súčiastky! teda žiadne viečko!). Opäť zhruba 30 až 45 sekúnd mlieko ešte prehrejte v mikrovlnej rúre. Výsledkom bude napenené horúce mlieko. Do šálky s kávou pridajte mlieko, navrch posypte škoricou a servírujte!
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Pravé Tiramisu na Varecha.sk