Ranný rituál, ktorý vám zmení život k lepšiemu. Trvá 5 minút a káva to nie je

Stačí päť minút a celý váš deň môže vyzerať lepšie. Päť minút ráno sa pritom dá ukrojiť obmedzením sociálnych sietí, alebo v najhoršom prípade skorším nastavením budíka. Vaša noc si chýbajúce minúty ani nevšimne, ale deň ich ocení. No musíte ich správne využiť. Ideálne je staviť na meditáciu.

20.04.2021 13:00
meditácia Foto:
Aj vďaka meditácii sme šťastnejší.
debata

Aktivujte si sval pohody

Stačí sa na päť minút ponoriť do pokoja a do seba. Iba päť minút, ale mnoho ľudí si povie, že na to skutočne nemá čas. Ak si ho vyhradíte, tak počas meditácie si v podstate nastavíte tón dňa. Neda Gould, riaditeľka programu všímavosti na Univerzite Johnsa Hopkinsa v Baltimore hovorí, že úspešní ľudia začínajú deň meditáciou a tí ostatní sledovaním úspešných na sociálnych sieťach. Fanynkou rannej meditácie je napríklad aj Alicia Keys a mnohí ďalší umelci, ktorí za pár minút v tichu, načerpajú plnú zásobu kreativity.

Desať minút za lepšiu náladu

Päťminútovka vám deň nastaví a osvieži. Ak však máte problém, s ktorým zápasíte, je vhodné rannú meditáciu predĺžiť. Cítite stres, úzkosť, nebodaj depresiu? Dajte si 10 minút meditovania. Štúdia publikovaná v Behavioral Brain Research v roku 2019 uvádza, že ľudia, ktorí nemeditovali a začali robiť len osemminútové meditačné sedenie každý deň, po ôsmich týždňoch priznali menej úzkosti, negatívnych nálad a únavy.

žena, ráno, aktivita Čítajte aj Zdravá životospráva neznamená, že človek musí prežiť nudný život

Viac si zapamätáte

Čaká vás náročný deň a vy potrebujete mať pamäť pustenú na plný výkon. Asi už tušíte, čo je riešenie. Meditujte. Rovnaká štúdia z roku 2019 si totiž všimla súvislosť medzi rannou meditáciou a zlepšením pamäte a pozornosti. Ľudia, ktorí si namiesto meditovania vypočuli podcast alebo hudbu z rádia, si zapamätali viac.

Malá dovolenka za 15 minút

Ak si chcete dopriať skutočný pôžitok, skúste rannú 15 minútovú meditáciu a váš deň aj život naberú úplne iné kontúry. Štúdia publikovaná v časopise The Journal of Positive Psychology z roku 2020 zistila, že 15 minút meditácie denne vám dá rovnaký pocit, akoby ste strávili celý deň na dovolenke. A vy si ju môžete dopriať každý deň. Už len to je výhra. Zanechá vás uvoľnenú, osvieženú a nabitú pozitívnou energiou. A to každé ráno.

Ako ráno meditovať?

Nie je to nič zložité. Pri krátkych 5 – 10 minútových meditáciách stačí sedieť, pokojne dýchať a sústrediť sa iba na dych. V prípade „dovolenkovej“ pätnásťminútovej meditácie môžete postupovať rovnako. Alebo si pridať vizualizácie pekných chvíľ, pocitov šťastia, dovolenkovej atmosféry. Váš deň bude vďaka tomu naozaj lepší. Stačí to skúsiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #úzkosť #meditácia #dobrá nálada #ráno #odbúranie stresu #naladenie sa

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...