Láska ide cez žalúdok: Pripravte svojej láske dokonalé valentínske raňajky

Nech si hovorí kto chce, čo chce, oslavovanie lásky a náklonnosti medzi partnermi určite nemá nič spoločné s komerciou.

13.02.2022 07:00
VAL-niekto TO rad Foto:
A čo tak pripraviť valentínske lievance?
debata

Sviatok zamilovaných je pekná príležitosť dopriať si nevšedné vyznania a výnimočné zážitky. Máme pre vás zopár dobrých tipov.

Vyznanie lásky, ktoré na 14. februára pripravíte svojej polovičke, môže byť originálne aj bez kupovania ruží, spodnej bielizne či čokoládových srdiečok. Samozrejme, ani tieto darčeky nie sú zlé… Ale vlastnoručne urobené raňajky, to je už niečo! Nepohrdne nimi žiadny muž a určite ani žiadna žena.

láska, darček, zamilovanie, partneri, Valentín Čítajte viac Sviatok sv. Valentína: Príležitosť, ako osláviť vzájomnú lásku

Niekto to rád sladké

Kto by nemiloval palacinky alebo lievance?! Tieto sú navyše bez gramu múky, takže zdravé a vhodné aj pre celiatikov. Na čerstvé banánové lievance potrebujete: 3 banány, 3 vajcia, 3 PL medu alebo cukru, 2 šálky mletých ovsených vločiek, 1 čl sódy bikarbóny, olej a na ozdobenie a dochutenie drobné lesné ovocie, hoblinky čokolády a javorový sirup.

Ako na to: Banány rozmixujte spolu s vajíčkami a medom alebo cukrom. Do hmoty postupne pridávajte vločky, kým vznikne stredne husté cesto. Nakoniec pridajte sódu, premiešajte a cesto nechajte 5 minút odpočívať. Medzitým si pripravte panvicu na lievance. Rozpáľte olej (netreba ho veľa) a lyžičkou nalievajte cesto, tak sa lievance pekne samy vytvarujú aj bez panvice na lievance. Z každej strany ich pečte približne 2 minúty do zlatista. Na záver prelejte javorovým sirupom, posypte hoblinkami čokolády a dozdobte lesným ovocím.

Video

Niekto to rád slané

Nie každý má rád sladké. Nasledujúci recept je pre milovníkov mäsových produktov. Navyše je zo surovín, ktoré určite nájdete v chladničke, takže štýlové raňajky vyčarujete aj bez veľkého nákupu. Pripravte si teda srdiečka z párkov a vajíčok.

Ingrediencie: 2 párky, 2 vajcia, soľ a korenie, zelenina podľa chuti, olej alebo maslo
Ako na to: Párky pozdĺžne prekrojte na polovice takmer do konca a rozkrojené konce vytočte k sebe do tvaru srdca. Spojte špáradlom. Na panvici rozohrejte trochu oleja alebo masla, stiahnite teplotu a dajte piecť párkové srdiečka. Do ich stredu rozbite po vajíčku, osoľte, okoreňte a nechajte pod pokrievkou asi sedem minút. Dozdobte zeleninou podľa chuti.

Video
Manželia Kaprálikovci do štúdia TV Varecha priniesli vôňu a chuť Talianska. Upiekli nám zaujímavý raňajkový koláč so zeleninou, prosciuttom a parmezánom.

Sladká kávová bodka na záver

Vo vašom valentínskom raňajkovom menu by nemala chýbať čokoláda a káva. „Ak budete pripravovať raňajky pre ženu, môžete siahnuť po káve s pôvodom, ktorá má zvyčajne veľa rozmanitých, postupne sa otvárajúcich chutí. To ženy oceňujú. Muži zas majú podľa mojich skúseností radšej zaujímavú, ale jednoduchšiu chuť kávy, takže stávkou na istotu je káva z kvalitnej zmesi arabiky a robusty,“ odporúča bariska Monika Matúšová z pražiarne Zlaté Zrnko. Spojenie chutí kávy a čokolády je zážitkom pre zmysly. Navyše obe tieto dobroty mnohorako povzbudzujú. Nasledujúci recept chutí božsky, treba ho však pripraviť deň vopred.

Čokoládovo-kávová pena: 150 g horkej čokolády, 50 ml silného espressa, 2 vajcia, 1 balíček vanilkového cukru, 25 g kryštálového cukru, 65 ml smotany na šľahanie, nastrúhaná čokoláda na dozdobenie.
Ako na to: Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli, pridajte espresso a nechajte vychladnúť. Žĺtky vyšľahajte s vanilkovým cukrom do peny. Z bielkov a cukru urobte tuhý sneh. Samostatne vyšľahajte smotanu. Potom do čokoládovej zmesi vmiešajte metličkou žĺtkovú penu, smotanu a na záver veľmi jemne vmiešajte sneh. Hotovou penou naplňte misky a nechajte odpočívať v chlade aspoň 12 hodín. Pred servírovaním ozdobte čokoládovými hoblinkami.
Náš tip: K pene môžete naservírovať aj šálku horúcej kávy. „Ak chcete hlavne chuť, nech voda prechádza cez kávu iba krátko. Pokiaľ chcete aj viac kofeínu na povzbudenie, kávu filtrujte dlhšie,“ odporúča baristka.

Video
Chutný koláčik pre milovníkov čokolády

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #pochúťka #Valentín #lievance

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...