Sviatok sv. Valentína: Príležitosť, ako osláviť vzájomnú lásku

Aj keď má sviatok sv. Valentína svoj pôvod v Amerike, aj u nás jeho popularita v posledných rokoch stále rastie.

11.02.2022 09:00
láska, darček, zamilovanie, partneri, Valentín Foto:
Oslavovať lásku by sme mali každý deň, ale máme na to aj špeciálny deň - 14. február.
debata (3)

Tento deň, známy aj ako Deň zaľúbených, je pomocou pre plachých zaľúbencov a tajných ctiteľov. Podľa stáročnej tradície tento výnimočný deň nepripúšťa, aby milovaná osoba vyznanie odmietla alebo aspoň zaň nepoďakovala.

Osobitne populárny je v Taliansku, Španielsku, Portugalsku, vo Francúzsku, v Británii, USA, Kanade, Japonsku, Austrálii i ďalších štátoch sveta. V Taliansku ho tradične slávia slávnostným stolovaním, darovaním kvetov, sľubmi. Zaľúbení v Španielsku kladú dôraz na slávnostnú večeru so sviečkami. V Nemecku dievčatá či ženy dostávajú kvety, večera má romantický charakter. V USA je sv. Valentín nielen sviatkom zaľúbených, ale aj dňom pre rodiny a pre priateľov. V Japonsku dávajú dievčatá chlapcom, nie vždy manželom či snúbencom, čokoládu. Tí, čo dostali tento darček, môžu o mesiac, 14. marca, dať dotyčnej bielu čokoládu.

Dodnes nie je úplne jasné, ako vlastne tento sviatok vznikol. K jeho pôvodu sa viaže legenda, ktorá hovorí, že v treťom storočí existoval kňaz Valentín, ktorý tajne oddával vojakov, pretože veril na čistú lásku.

valentín Čítajte viac Ohurujúco iný Valentín! Pri prestieraní sviatočného stola sa pohrajte s čiernou, výsledok bude stáť za to

„Sviatok svätého Valentína sa začal v katolíckej cirkvi oficiálne sláviť počas pontifikátu pápeža Gelasia I., 14. februára roku 496. Skutky, vďaka ktorým si na Valentína všetci zamilovaní spomínajú, sa spájajú s vládou cisára Claudia II. Claudius bol známy svojou záľubou vo vojnových výpravách a odporom k rodinným vzťahom svojich legionárov. Zastával názor, že ženatý vojak starostlivosťou o rodinu oslabuje svoju bojaschopnosť a obetavosť. Preto zakázal svojim vojakom uzatvárať manželstvá. Práve kňaz Valentín tento zákaz ignoroval a naďalej tajne sobášil zaľúbené páry,“ povedala o počiatkoch sviatku zamilovaných etnologička Katarína Nádaská.

Jeho konanie sa donieslo cisárovi, ktorý dal rebelujúceho kňaza uväzniť. Ten vo väzení liečil chorých kresťanov. 14. februára 269 kat mečom ukončil jeho život. Pred svojou popravou stihol prinavrátiť zrak a sluch postihnutej dcére svojho žalárnika, do ktorej sa, podľa legendy, dokonca zamiloval. Jej otca, Asteria, uzdravenie dcéry presvedčilo o moci Ježiša Krista a s celou svojou rodinou sa mu dal pokrstiť. V súvislosti so sudcovou dcérou sa traduje, že pred svojou smrťou poslal dievčaťu lístok s podpisom „Od Tvojho Valentína.“

Dámska podprsenka so vzorom kvetín F&F, info o...
Čierna nevystužená čipkovaná podprsenka...
+17Nevystužená podprsenka z čipky Lindex, predáva...

Valentín je po celom svete dňom lásky a mnoho mužov považuje tento deň za tú najlepšiu príležitosť na žiadosť o ruku. Deň svätého Valentína sa už tradične aj na Slovensku spája s darovaním kvetov, cukroviniek a romantickou večerou. Podľa prieskumu, ktorý minulý rok urobil portál Picodi.com, až 64 % Slovákov odpovedalo, že tento deň oslavujú. Picodi.com navyše zisťoval, aké typy darčekov by Slováci chceli dostať na Valentína, koľko peňazí na darčeky minú a to, či sa ich darčeky zhodujú s tým, čo chcú ich partneri.

Medzi opýtanými mužmi boli najpopulárnejšie odpovede kvety (32 %) a večera v reštaurácii (22 %). Tretie miesto obsadilo dovezené jedlo (19 %). Iné odpovede prišli od žien, u ktorých sú najpopulárnejšie sladkosti (20 %), parfumy (17 %) a oblečenie (14 %).

shutterstock 1798408189 Čítajte viac Vôňa ako valentínsky darček? Poteší, rozosmeje, rozpúta vášne - máme 11 tipov

A po akých darčekoch túžia muži a ženy? U žien to boli kvety (59 %), výlet (32 %) a večera v reštaurácii (31 %). Pre mužov je skvelým darčekom športové príslušenstvo (32 %), dovezené jedlo (26 %) a lístok do kina alebo na koncert (24 %).

A viete, ktoré darčeky sú tie najhoršie? Podľa žien peniaze (32 %), elektronika (31 %), stolné hry (29 %), knižky (26 %) a malé spotrebiče (25 %). Muži nechcú dostať dovezené jedlo (37 %), aj keď je to jeden z topdarčekov, plyšovú hračku (34 %), pohľadnicu (26 %), vyrobený darček (24 %) a peniaze (21 %).

Slováci na valentínske darčeky minú priemerne 65 eur. Na prvých miestach v rebríčku míňania peňazí na valentínske darčeky sa umiestnil Hongkong (102 eur), Veľká Británia (96 eur) a Írsko (92 eur). Slovensko sa ocitlo na 11. mieste.

Kde žijú najromantickejší Slováci

Tím analytikov z Picodi.com preveril pred časom štatistiky romantických slov na internete v ôsmich regiónoch a vytvoril rebríček najromantickejších krajov na Slovensku.

Zoznam fráz obsahuje napríklad „deň svätého Valentína“, „vyznanie lásky“, „kvety“, „láska“ a ďalšie, ktoré sa spájajú s dňom svätého Valentína. Počas doby pred Valentínom frekvencia vyhľadávania týchto fráz rastie na celom Slovensku. Samozrejme, na niektorých miestach sa záujem o príjemné prekvapenie zvyšuje omnoho viac ako v iných.

Po detailnom prieskume čísel v Google sa ukázalo, že najromantickejší Slováci žijú v Žilinskom, Prešovskom a Bratislavskom kraji. V týchto krajoch je popularita vyhľadávania romantických fráz spojená s Valentínom najväčšia. Žilinský kraj síce nie je najväčším alebo najviac obývaným krajom na Slovensku, ale bol najromantickejším.

Zo všetkých krajov bol najmenší záujem o deň svätého Valentína v Banskobystrickom kraji. Medzi menej romantické kraje takisto patril Trenčiansky a Nitriansky kraj.

Video
VIDEO: Šťastné vzťahy sú základ pre spokojný život, šťastné vzťahy sú aj úprimné. O úprimnosti vo vzťahu sme sa zhovárali so psychologičkou Lenkou Uherovou.

Ak si neviete poradiť s darčekmi pre Vášho partnera navštívte Heureka.sk

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #partner #darčeky #Valentín #Katarína Nádaská #sviatok zamilovaných

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...