Túžite po vyššom potomkovi? Stavte na...

Nenápadná potravina, ktorá údajne pomôže vašim deťom získať pri raste zopár centimetrov navyše. Pokiaľ sa obávate, že gény napríklad po starých rodičoch sa podpíšu na ich výške, vyskúšajte jeden zaujímavý výživový trik. Vraj pomôže konzumácia vajec.

10.02.2022 11:50
vajíčko - vajce Foto:
Vajíčko má množstvo benefitov pre naše zdravie, nemali by sme ho zavrhovať.
debata

Už jedno denne

Nedávny výskum, ktorý sa uskutočnil v Ekvádore potvrdil, že deťom pomáha dorásť do požadovanej výšky jedenie už jedného vajca denne. Samozrejme za predpokladu, že na rôzne pripravenom vajci si budú pochutnávať popri inak vyváženej strave a každý deň. Pomyslenie na jedenie vajec každý deň v týždni nemusí byť na prvý pohľad príliš lákavé. Vedci však hovoria, že sa toho netreba báť. Telesný rast podporí akokoľvek tepelne či inak upravené vajíčko. Natvrdo uvarené, šľahané, vysmážané či vo forme chutnej omelety spestrí každý deň a dodá požadovaný impulz pre rast detí.

Video
VIDEO: Čo robiť, keď deti podľahnú úzkosti alebo stresu – pozrite si reláciu so psychologičkami Silviou Majerčákovou-Albertovou a Michaelou Sokoliovou.

Problém je spomalenie rastu detí

Odborníci zverejnili výskum v časopise Pediatrics a tvrdia v ňom, že konzumácia vajíčok u detí pomáha zabrániť zakrpatenému vzrastu. Rozhodujúce pre vývoj a rast vašich ratolestí sú prvé dva roky života. Nižší vzrast detí spôsobuje predovšetkým nedostatočná výživa, ale tiež rôzne často pretrvávajúce a opakujúce sa detské choroby a infekcie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza štatistiky, podľa ktorých žije na svete až 155 miliónov detí pod hranicou piatich rokov, ktoré sú nedostatočne vysoké na svoj vek. Jedným dychom však treba dodať, že ide najmä o deti, ktoré žijú v chudobnejších krajinách s nižším životným štandardom.

Aj menej podváhy u detí

Experiment, ktorý sa uskutočnil v Ekvádore je skutočne nezvyčajný a mnohí nad ním neveriacky krútia hlavou. Išlo totiž o výskum, ktorý sa zameral na deti vo veku 6 – 9 mesiacov v chudobných vidieckych polohách Ekvádoru. Malým deťom pridávali do stravy každý deň jedno vajíčko, a to po nie príliš dlhú dobu približne šiestich mesiacov. Do výskumu sa zapojilo 163 matiek s deťmi v spomínanom veku, ktoré boli vo všeobecnosti v dobrom zdravotnom stave. Každé z nich vedátori zmerali na začiatku štúdie, ďalej každý týždeň a po šiestich mesiacoch. Zistili, že každé z nich malo menšiu pravdepodobnosť nielen podváhy, ale aj nižšie riziko spomaleného rastu. Iné výsledky však, žiaľ, zistili u detí, ktoré nekonzumovali vajíčka každý deň.

vlasy, účes, žena, úsmev, mladá žena Čítajte aj Najlepšie jedlá, ktoré podporia rast a zdravie vlasov

Čo hovoria štatistiky?

Na výskum sa môžeme pozrieť aj prostredníctvom čísel. Na začiatku výskumu mali deti v takzvanej „vajíčkovej skupine“ spomalený rast o 37 %, v kontrolnej skupine 26 %. Po pol roku štúdie sa výsledky výrazne zmenili. V prvej skupine klesla „zakrpatenosť“ na 21 %, ale v kontrolnej skupine, kde sa nekonzumovali vajíčka stúpla o 3 %. S výsledkami výskumu sa pohrali aj matematici, ktorí vyrátali, že deti, ktoré jedia jedno vajce denne v akejkoľvek forme majú až o 47 % nižšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť nižším vzrastom a až 74 % pravdepodobnosť, že nebudú mať podváhu.

Vajcia sú výživným zázrakom

To, že vajíčka pomáhajú deťom rásť nie je až tak prekvapivé. Ide skutočne o výživnú potravinu, ktorá jednoznačne patrí do pestrého jedálneho lístka nielen detí, ale aj dospelých ľudí. Vajíčko má asi 60 gramov. Z toho asi desatina váhy patrí škrupine, ktorá sa nekonzumuje. Bielok tvorí asi 60 % obsahu vajec a žĺtok cca 30 %. Prvá časť spomínanej potraviny obsahuje veľké množstvo vody a asi 10 % kvalitných bielkovín. Žĺtok má kvalitné tuky a lecitín, ktorý znižuje hladinu cholesterolu. Pre rast detí sú kľúčové najmä bielkoviny. Nazývajú sa tiež ako proteíny a skladajú sa z aminokyselín, pričom niektoré z nich si ľudské telo nedokáže vytvoriť. Bielkoviny okrem rastu podporujú regeneráciu svalov a posilňujú imunitu. Okrem toho sa vajcia pýšia obsahom vitamínu D, vitamínmi B a selénom, ktorý je dobrý v prevencii chronických ochorení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rast #vajcia #podvýživa #bielkoviny #vaječný žĺtok #vyvážená strava #vaječný bielok

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...