Exotika na tanieri: Liči, karambola, pitahaya

Mango či avokádo sú už roky u nás starí známi, na pultoch supermarketov sa začali čoraz častejšie objavovať druhy exotického ovocia, doteraz u nás prakticky neznáme. Ako chutia a čo sa s nimi dá v kuchyni robiť? Stručne predstavíme tri z nich – liči, karambolu a pitahayu.

04.02.2022 11:00
liči, varecha, Foto:
Liči.
debata

Liči

Ak poznáte len jemné biele ovocie z plechovky, o veľa ste prišli. Čerstvé liči majú neporovnateľne lepšiu chuť a prirodzene obsahujú viac vitamínov ako tie konzervované v sirupe.

Liči s tmavoružovou až svetločervenou šupou vyzerá skôr smiešne ako chutne. Tento dojem je však veľmi klamlivý. Keď je liči čerstvé, tenká a ľahko odlupovateľná šupka skrýva snehobielu, mliečne vyzerajúcu dužinu, ktorá príťažlivo vonia po ružiach a má úžasne sladkú a sviežu chuť s príjemnou, mierne horkou príchuťou pripomínajúcou muškátový oriešok. Semeno ukryté vo vnútri vyzerá ako malý gaštan a nie je jedlé.

Keďže šupka liči je veľmi tenká, dužina sa pomerne rýchlo vysuší, preto ovocie po kúpe skladujte pri teplote najmenej 10 stupňov Celzia. Lepšie však pri izbovej teplote, a to najviac týždeň. Mnohí ľudia majú najradšej liči surové, napríklad v ovocnom šaláte. Môžete ho použiť aj ako chutnú jedlú dekoráciu nápojov a koktailov, zmrzlinových pohárov alebo exotických šalátov. Keďže nie je príliš sladké a chutí mierne kyslo, hodí sa aj k rybám, mäsu, ryži a hydine.

Karambola. Foto: SHUTTERSTOCK
varecha, karambola, Karambola.

Karambola

Karambola pôsobí nielen dekoratívne, ale aj plná vitamínov. Jej podlhovastý tvar vytvára po nakrájaní veľmi dekoratívne hviezdice, preto sa v niektorých jazykoch nazýva aj hviezdicové ovocie. Ďalším jeho názvom je stromový egreš, čo naznačuje, že jeho chuť je podobná chuti nášho egreša. Dužina zrelej karamboly je aromatická, sladká s kyslastým nádychom.

Nezrelé hviezdicové ovocie je, naopak, oveľa kyslejšie, pretože obsahuje oveľa viac kyseliny šťaveľovej. Keď karamboly kupujete, môžete sa orientovať podľa sýtožltej farby a vône, ktorá mierne pripomína jazmín. Tak voňajú veľmi zrelé plody. Ak ich kúpite ešte svetlozelené, možno ich pri teplote 8 až 10 °C skladovať až dva týždne, stále dozrievajú. Na druhej strane, zrelé ovocie by sa malo skonzumovať čo najskôr.

sambal oelek, varecha, Čítajte aj Tajomný svet korenia: Ako štípe Sambal oelek?

Vďaka svojej osviežujúcej chuti je toto ovocie najlepšie v surovom stave. Pre vysoký obsah vody je vhodné na varenie len vo veľmi obmedzenej miere. Ak ho chcete tepelne upraviť, napríklad pre grilované špízy, mala by byť táto doba čo najkratšia. Najlepšie je však konzumovať karamboly surové. Keď sa nakrájajú na plátky, obohatia nielen misy s punčom, koktaily a smoothies, ale aj ovocné šaláty, zmrzlinové poháre a dezerty. Hviezdičkami karamboly tiež možno zdobiť jedlá s rybami či morskými plodmi.

Pitahaya

Toto ovocie je plodom jedného druhu kaktusu. Existuje ho niekoľko druhov a podľa toho môže byť jeho koža sýtožltá alebo purpurovočervená. Vždy je však pokrytá hrbolčekmi, z ktorých sa pred vývozom odstraňujú špicaté tŕne. Pod šupkou sa nachádza rôsolovitá biela až fialová dužina s nespočetným množstvom čiernych semien, ktoré sa dajú konzumovať.

Pitahaya. Foto: SHUTTERSTOCK
pitahaya, varecha, Pitahaya.

Pitahaya chutí rôzne – v závislosti od odrody. Dužina žltej pitahaye má intenzívnu chuť, ktorá trochu pripomína ananás a mango. Červená pitahaya má, naopak, chuť relatívne neutrálnu, len veľmi mierne kyslú. Pri izbovej teplote vydržia plody približne 4 až 5 dní. Uložené na chladnom mieste môžu byť až 12 dní. Príprava pitahaye je jednoduchá – stačí ju pozdĺžne rozrezať na polovicu a potom lyžicou vybrať dužinu. Veľmi zrelé plody sa dajú ľahko ošúpať a nakrájať na kocky alebo plátky. Výborne hodia do šalátov z exotického ovocia, môžu sa však používať aj ako alternatíva melóna, napríklad s parmskou šunkou.

Video
Tento najobľúbenejší cheesecake foodblogerky Alexandry Wagner nielen krásne vyzerá, ale je aj plný chuti a ovocia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #exotické ovocie #Varecha.sk #liči #exotická kuchyňa #TV Varecha #karambola #pitahaya

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....