Tajomný svet korenia: Ako štípe Sambal oelek?

Táto zmes so zvláštnym názvom poteší milovníkov všetkého štipľavého. Je to pasta z červených čili papričiek, ktoré sa rozomelú a spoja s octom a so soľou.

10.01.2022 12:01
sambal oelek, varecha, Foto:
Sambal oelek.
debata

Sambal oelek

Táto zmes so zvláštnym názvom poteší milovníkov všetkého štipľavého. Je to pasta z červených čili papričiek, ktoré sa rozomelú a spoja s octom a so soľou. Ostrosť a mimoriadnu štipľavosť zmesi dodáva to, že sa do nej melú celé papričky aj so zrniečkami. Keďže súčasťou pasty je aj ocot, okrem toho, že je štipľavá, cítiť v nej aj jemnú kyslosť.

Sambal oelek sa používa ako dip, resp. ako prísada k takmer všetkým jedlám v Indonézii. Či ide o ryžu, rybu, mäso, zeleninu, alebo hydinu. Vždy sa k jedlu servíruje v miske sambal oelek, aby ste si ho mohli podľa vlastnej chuti „priostriť“. Podáva sa aj ku každému ryžovému, jedlu, rezancom a tiež k jedlám z woku, teda jedlám z panvice. Môže sa však kombinovať aj s európskou kuchyňou, napríklad s bolonskými špagetami. Ak ho nezoženiete, sambal oelek možno nahradiť tabascom, ajvarom alebo harissou. Keďže ide naozaj o veľmi štipľavú prísahu, pri dávkovaní treba byť veľmi opatrný. Najprv naozaj len na špičku noža a potom postupne pridávať.

Wasabi

Wasabi pozná každý milovník suši, lebo k nemu patrí ako horčica k párku. V japonskej kuchyni nejde bez wasabi nič. Málokto však vie, že wasabi je vlastne plodina z čeľade kapustovitých, ktorá v Japonsku bežne rastie napríklad pri potokoch a riekach. Jej spotreba je však obrovská, takže sa musí pestovať aj ako kultúrna rastlina. a to nielen v krajine vychádzajúceho slnka. Pestuje sa aj v Číne, Austrálii a aj v USA. Z wasabi sa používa najviac koreň a pre svoju štipľavosť sa niekedy sa nazýva aj japonský chren, aj keď s chrenom nemá nič spoločné. Japonci si wasabi strúhajú bezprostredne pred jedlom a robia z neho pastu. Táto však nemá s wasabi pastou. ako ju poznáme v Európe, veľa spoločné. Je oveľa aromatickejšia aj chuťovo výraznejšia. Vo wasabi pastách, ako ich poznáme, je pravého wasabi veľmi málo.

Marrákeš, Maroko, sušené ovocie, koreniny, korenie, trh, trhovisko, vrecia Čítajte viac Čarovný svet korenín: Viete čo je harissa či galangal?

Wasabi poznáme ako neodmysliteľnú prílohu suši, nebojte sa ho však použiť aj k iným jedlám – k vyprážaným ryžovým rolkám, k rybacím fašírkam či ku krevetovým špízom. Tiež ním možno dochutiť šaláty – ale opatrne.

Citrónová tráva

My máme petržlenovú vňať, v Thajsku majú citrónovú trávu – tak by sa dala charakterizovať obľuba tejto plodiny v ázijskej kuchyni. Aj keď ju nepoznáte ako korenie, určite ste sa s ňou stretli, resp. s jej vôňou. Extrakt z nej pridáva sa do voňaviek, ale aj do sviečok proti komárom. Éterické oleje, ktoré obsahuje, dodávajú jedlám jemnú citrónovú arómu, ktorá sa výborne kombinuje s inými vôňami a chuťami. V Ázii existuje 55 druhov citrónovej trávy, na varenie sa používajú pokiaľ možno najmladšie rastliny, ktoré ešte nie sú drevnaté. Čím menšie výhonky, tým sú jemnejšie. Napriek názvu nemá citrónová tráva s citrónmi z botanického hľadiska nič spoločné, voňajú však podobne, čo má na „svedomí“ éterický olej citral.

Citrónovú trávu možno použiť prakticky do každého ázijského jedla – od polievky až po rezance, dodáva im exotickú sviežosť. Pracuje sa s ňou jednoducho – pridá sa nakrájaná alebo vcelku do jedla počas varenia a pred servírovaním sa z jedla nepokrájaná tráva vyberie. Okrem toho, že ju možno variť, má aj iné využitie. Môže sa používať namiesto drevených alebo oceľových paličiek na prípravu špízov z rôznych druhov mäsa. Jej aróma mu dodá rafinovanosť. Z citrónovej trávy sa dá robiť aj čaj – stačí stonku nakrájať, zaliať horúcou vodou a nechať vylúhovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #korenie #pálivá chuť #wasabi #štipľavá chuť #citrónová tráva #sambal oelek

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...