Tipy, triky a nápady: Prvá pomoc pre guláš

Guláš pochádza z Maďarska, ale ako „svoj“ si ho privlastňuje celá stredná Európa, populárny je ešte aj v Nemecku. Prakticky každý, kto guláš varieva, má svoj vlastný recept a prísady, ktoré doň dáva.

03.02.2022 11:00
gulas, tipy a triky, magazín varecha, Foto:
Ak chceme, aby mäso v guláši bolo jemné a šťavnaté, treba ho najprv opiecť na horúcom tuku.
debata

Všeobecne známe zásady sú, že cibule má byť toľko, koľko mäsa, že prihrievaný je lepší ako čerstvý. A čo v prípade, ak ho urobíme veľmi štipľavý? Vtedy je každá rada drahá, osvedčila sa jedna, ktorá ale jeho charakter zmení – dať pred podávaním na tanier lyžicu kyslej smotany. Keď je riedky a hostia sú už za dverami, takže ho nemôžeme už dlhšie variť a ani doň dať strúhané zemiaky na zahustenie, prvá pomoc je pridať trochu škrobu alebo múky (musia sa dobre rozmiešať v troche gulášu a až potom pridať), alebo paradajkového pretlaku. Ak chceme, aby mäso v guláši bolo jemné a šťavnaté, treba ho najprv opiecť na horúcom tuku. Tak sa póry v ňom uzatvoria a šťava z neho neunikne.

Správny biskvit

Možno neviete, ale slovo biskvit pochádza z francúzštiny a označuje koláč z vajec, cukru a múky, do ktorého sa môže pridať prášok do pečiva, prípadne citrónová kôra na zlepšenie chuti. Poznáme ho aj ako piškótové cesto a výborne sa hodí napríklad na rolády. Keďže cesto má byť vzdušné, nepridáva sa doň nijaký tuk a aj plech na ktorom sa pečie, je lepšie vyložiť papierom na pečenie, ako vymazať maslom. Optimálna teplota na pečenie je 190–220 stupňov. Pečie sa bez ventilátora, aby sa cesto nevysušilo. Kým s ním budeme ďalej pracovať, treba ho nechať 15 minút chladnúť. Až potom preložiť na utierku, dať dole papier na pečenie a zrolovať. Najlepšie je utierku pofŕkať vodou a posypať cukrom, aby sa biskvit na ňu neprilepil. V utierke necháme biskvit pred plnením asi hodinu.

Hokkaido polievka s čili, tekvica Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Tekvicová polievka vždy inak

Kysnuté cesto do chladničky

Kváskové cesto dávajú ľudia, ktorí sa kváskovaním zaoberajú, kysnúť na dlhé hodiny do chladničky. To isté sa však dá urobiť aj s klasickým kysnutým cestom s droždím. Koláče k kysnutého cesta, ktoré kyslo cez noc v chladničke, sú lepšie stráviteľné ako tie z cesta, ktoré vykyslo za 30 minút či hodinu, napríklad nenafukujú. Ak je cesto pri spracúvaní lepkavé, treba doň postupne pridávať múku a, naopak, ak je príliš tuhé, vodu, ale tú veľmi opatrne. Lepšie je pridať trošku oleja. Olej je dobrý aj na ruky – na naolejované ruky sa cesto nelepí.

Kapustový šalát ako klasika

Kapustový šalát patrí medzi zimné klasiky. Možno si ho kúpiť v rôznych variáciách v obchode alebo urobiť doma. Ten najklasickejší je z bielej kapusty. Jemnejšiu chuť šalát získa, ak namiesto klasického octu použijete jablčný alebo balzamikový. Klasický olej, ktorý sa do kapustného šalátu používa, je repkový. Ešte delikátnejšiu chuť šalát získa, ak sa doň dá olej z vlašských orechov. Okrem soli a korenia patrí do takéhoto šalátu aj trocha sladidla. Vyskúšajte med, je určite zdravší ako cukor. Aby si zachoval šalát farbu, odporúča sa dať doň aj citrónovú šťavu. Šalát možno jesť aj čerstvo pripravený, ale určite je lepšie ho dať na pár dní do dobre uzatvoreného pohára do chladničky. Vtedy sa chute prepoja.

Video
Výborné makové uzlíky z kysnutého cesta si podľa tohto receptu môžete upiecť aj vy.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Makové uzlíky na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kapusta #triky do kuchyne #kysnuté cesto #guláš #piškóta #magazín Varecha #tipy do kuchyne

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....