Polievka z maslovej tekvice má výraznú orieškovú arómu a vďaka konzistencii tekvice je krásne krémovitá. Kúsky tekvice. resp. aj inej zeleniny, sa odporúča najprv restovať na cibuli a cesnaku, až potom pridať vývar. Alebo ešte lepšie: cibuľu najprv nechať skaramelizovať, potom na nej opiecť tekvicu a zaliať vývarom. Do tekvicovej polievky sú vhodné aj iné druhy zeleniny: napríklad cukina, zeler, mrkva a zemiaky. Zemiaky jej dodajú krémovitejšiu konzistenciu, mrkva intenzívnejšiu farbu. Svieži variant polievky dostaneme, ak do nej pridáme pomarančovú alebo jablkovú šťavu.
Chrumkavá kôrka
Chrumkavá kôrka je pre mnohých najchutnejšia časť chleba. Ak pečiete chlieb doma, existuje jednoduchý trik, aby sa vydarila ešte chrumkavejšia. Bochník pred pečením potrieme alebo postriekame slanou vodou. Na ozdobu môžeme na ňom urobiť aj zopár zárezov.
Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Tajomstvo chutných fašírokJednoduchý likér
Receptov na vaječný likér, ktorý patrí tiež k sviatkom, je neúrekom. Ponúkame ten najjednoduchší. Zmiešame 1 nesladené a 1 sladené kondenzované mlieko, pridáme 4 žĺtky a rum podľa chuti. Všetko smolu zmixujeme. Keďže žĺtky sa tepelne neupravujú, mali by byť čo najčerstvejšie. Inak sa ich netreba báť, alkohol likér konzervuje, takže môže byť v chladničke, kým ho nevypijete. Pre tých, ktorí majú neznášanlivosť na vaječnú bielkovinu alebo laktózu, existuje vegánsky variant. Zo sójového mlieka,z vanilkového cukru a maizeny uvaríme riedky puding, môžeme pridať aj trochu kokosového tuku. Prikryjeme potravinárskou fóliou, ktorú dáme priamo na krém, aby sa nevytvorila „koža“. Keď vychladne, primiešame rum a zmixujeme.
Farebné smoothie
Smoothie, teda hustý ovocný či zeleninový nápoj, môžeme pripraviť v rôznych farbách. Stačí použiť správnu kombináciu surovín. Červené smoothie urobíme z bobuľového ovocia, červenej repy, červených pomarančov a neošúpaných červených jabĺk. Pomarančové zase z mrkvy, pomaranča, papáje a nektarinky. Na žlté môžeme použiť mango, ananás, banán a citrón. A nakoniec zelené urobíme zo špenátu, z byliniek, avokáda a kivi.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Kuracie prsia s tekvicou a cuketou podľa Ega na Varecha.sk