Vianočná Sacher torta
Na 12 kusov potrebujeme:
Cesto: 120 g masla, 6 vajec, 80 g cukru, 120 g čokolády na varenie, 160 g kryštálového cukru, 120 g hladkej múky, 50 g mandľovej múky, 1 čl prášku do pečiva
Plnka: 1 pohár marhuľového lekváru
Na zdobenie: 100 g čokolády, 100 ml šľahačky, ovocie
Okrem toho: 24 cm tortová forma
Postup:
1. Roztopíme čokoládu, oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky s kryštálovým cukrom vyšľaháme. Maslo s práškovým cukrom tiež vymiešame dopenista. Postupne primiešame žĺtky. Nakoniec zmiešame s penou z bielkov, pridáme čokoládu a dva druhy múky s práškom do pečiva.
2. Pečieme 30 minút pri 180 stupňoch. Po vychladnutí rozrežeme na 3 časti, potrieme ich marhuľovým lekvárom. Tiež potrieme vrch a boky. Dáme cez noc do chladničky.
3. Nasledujúci deň pripravíme ganache, ktorou tortu polejeme. 100 g polámanej čokolády zalejeme horúcou šľahačkou, miešame, až sa čokoláda rozpustí. Vychladnutým čokoládovým krémom potrieme tortu. Zdobíme ovocím.
Vareškov tip: Ak chceme dať torte vianočný šmrnc, môžeme dať do cesta trochu perníkového korenia či mletej škorice.
Čítajte aj Za vianočným stolom s Jamie Oliverom alebo Nigellou? Obaja majú plno skvelých receptovGaštanový peň
Na 16 kusov potrebujeme:
Cesto: 6 vajec, 6 PL práškového cukru, 6 PL hladkej múky, 2 PL kakaa, 1/2 bal. prášku do pečiva
Krém: 500 g mascarpone, 250 ml šľahačky, 5 PL cukru, 500 g gaštanového pyré
Okrem toho: plech 40× 30 cm
Postup:
1. Pripravíme piškótové cesto: oddelíme bielky a žĺtky, bielky vyšľaháme dotuha a žĺtky vymiešame s cukrom. K bielkom pridáme žĺtky, múku, kakao a prášok do pečiva. Opatrne premiešame.
2. Plech vyložíme papierom na pečenie a vylejeme naň cesto. Pečieme 15 minút pri 180 stupňoch.
3. Pripravíme krém: mascarpone, šľahačku a cukor vyšľaháme. Nakoniec pridáme gaštanové pyré. Vychladnuté cesto potrieme krémom a zrolujeme. Povrch potrieme zvyšným krémom, do ktorého sme pridali trošku kakaa, aby bol hnedý.
Vareškov tip: Peň môžeme rôzne ozdobiť hríbikmi zo snehových pyštekov, čučoriedkami, mletými pistáciami.
Recepty pripravila Anamária Wurster-Nagy, šéfcukrárka Castel Mierovo Pension & Restaurant v Mierove.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Vianočný čokoládový likér na Varecha.sk