Pečieme na Vianoce 1: Čo určite nemôžete pokaziť

December je mesiac adventu, príprav a tešenia sa na Vianoce. A pečenia. Preto budeme až do Vianoc prinášať inšpirácie práve naň. V prvej časti ponúkame recepty na sladkosti, ktoré môžete upiecť (nielen) na sviatky. Väčšina nie je zložitá, ani časovo náročná (ak nerátane čas na odstátie cesta), určite sa vám podaria.

20.12.2021 09:00
vianočné pečenie, varecha, Castel Mierovo, Foto: ,
Vianočná Sacher torta.
debata

Vianočná Sacher torta

Na 12 kusov potrebujeme:

Cesto: 120 g masla, 6 vajec, 80 g cukru, 120 g čokolády na varenie, 160 g kryštálového cukru, 120 g hladkej múky, 50 g mandľovej múky, 1 čl prášku do pečiva

Plnka: 1 pohár marhuľového lekváru

Na zdobenie: 100 g čokolády, 100 ml šľahačky, ovocie

Okrem toho: 24 cm tortová forma

Postup:

1. Roztopíme čokoládu, oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky s kryštálovým cukrom vyšľaháme. Maslo s práškovým cukrom tiež vymiešame dopenista. Postupne primiešame žĺtky. Nakoniec zmiešame s penou z bielkov, pridáme čokoládu a dva druhy múky s práškom do pečiva.

2. Pečieme 30 minút pri 180 stupňoch. Po vychladnutí rozrežeme na 3 časti, potrieme ich marhuľovým lekvárom. Tiež potrieme vrch a boky. Dáme cez noc do chladničky.

3. Nasledujúci deň pripravíme ganache, ktorou tortu polejeme. 100 g polámanej čokolády zalejeme horúcou šľahačkou, miešame, až sa čokoláda rozpustí. Vychladnutým čokoládovým krémom potrieme tortu. Zdobíme ovocím.

Vareškov tip: Ak chceme dať torte vianočný šmrnc, môžeme dať do cesta trochu perníkového korenia či mletej škorice.

Nigella Lawson Čítajte aj Za vianočným stolom s Jamie Oliverom alebo Nigellou? Obaja majú plno skvelých receptov

Gaštanový peň

Na 16 kusov potrebujeme:

Cesto: 6 vajec, 6 PL práškového cukru, 6 PL hladkej múky, 2 PL kakaa, 1/2 bal. prášku do pečiva

Krém: 500 g mascarpone, 250 ml šľahačky, 5 PL cukru, 500 g gaštanového pyré

Okrem toho: plech 40× 30 cm

Postup:

1. Pripravíme piškótové cesto: oddelíme bielky a žĺtky, bielky vyšľaháme dotuha a žĺtky vymiešame s cukrom. K bielkom pridáme žĺtky, múku, kakao a prášok do pečiva. Opatrne premiešame.

2. Plech vyložíme papierom na pečenie a vylejeme naň cesto. Pečieme 15 minút pri 180 stupňoch.

3. Pripravíme krém: mascarpone, šľahačku a cukor vyšľaháme. Nakoniec pridáme gaštanové pyré. Vychladnuté cesto potrieme krémom a zrolujeme. Povrch potrieme zvyšným krémom, do ktorého sme pridali trošku kakaa, aby bol hnedý.

Vareškov tip: Peň môžeme rôzne ozdobiť hríbikmi zo snehových pyštekov, čučoriedkami, mletými pistáciami.

Recepty pripravila Anamária Wurster-Nagy, šéfcukrárka Castel Mierovo Pension & Restaurant v Mierove.

Video

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #čokoláda #Vianoce #gaštany #vianočné pečenie #torta #Varecha.sk #roláda #Sacherova torta #magazín Varecha #TV Varecha

+ Príčinu popraskaných pier nehľadajte len v kozmetika, potrebujete pitný režim.
Udržiavanie rezervy na...

+ Bude z vás vyžarovať psychická vyrovnanosť a spokojnosť so sebou samým.
Pozor na kúpu vianočných darčekov na...