Ryby na tanieri: Pri týchto sa vyhnete vyberaniu kostičiek

Podľa odborníkov na výživu by sme mali jesť ryby 2x týždenne. Majú vysoký obsah omega 3 mastných kyselín, ktoré chránia srdce a cievy, obsahujú vitamín D a vitamíny skupiny B. Tiež stopové prvky, ktoré zlepšujú fungovanie látkovej výmeny a obranyschopnosť organizmu. Ryby sú veľmi ľahko stráviteľné a majú vysoký obsah bielkovín a esenciálnych aminokyselín.

11.12.2021 07:00
pstruh, ryby Foto:
Ryby sú veľmi ľahko stráviteľné a majú vysoký obsah bielkovín a esenciálnych aminokyselín.
debata

Spotreba rýb na Slovensku je stále podpriemerná, ale záujem postupne rastie. Určite to súvisí aj s rozširujúcou sa ponukou a dostupnosťou morských aj sladkovodných rýb. Z tých druhých sú najobľúbenejšie pstruh a tradičný kapor, prípadne šťuka a zubáč. Existujú však aj iné chutné sladkovodné ryby, ktoré síce v supermarkete nedostanete, ale v rybárstvach a dobrých obchodoch s rybami ich v ponuke majú. Napríklad amur, jeseter či sumec. Ich výhodou je, že majú veľké kosti, takže sa vyhnete zdĺhavému vyberaniu drobných kostičiek.

Amur

Táto veľká ryba pochádza z Ázie – z Číny a z východnej Sibíri. Napovedá o tom aj jej názov, ktorý je rovnaký, ako veľkej sibírskej rieky. Amur má rád teplejšiu vodu pokojných jazier a riek. Vie dorásť až do dĺžky 120–150 cm a môže vážiť až 45 kilogramov.

Amur má biele jemné mäso. Znalci ho porovnávajú s mäsom z krabích klepiet. Mäso z amura je vhodné aj pre ľudí, ktorí nemajú ryby v obľube, pretože má jemnú, sviežu chuť.

Vhodným spôsobom úpravy je napríklad ten, ktorý sa používa pri kaprovi namodro. Výborný je aj amur na ázijský spôsob. Vtedy sa ryba dusí s mladou cibuľkou, so zázvorom a s limetkou. Potom sa poleje korenistým olejom, ktorý si možno pripraviť aj doma. Stačí rozohriať olivový olej, pridať doň čili a sečuánske korenie. Pred podávaním rybu len polejeme olejom a servírujeme s ryžou. Ryba má vraj aj na tanieri plávať, preto ju servírujeme s bielym vínom.

Jeseter

Jeseter je zaujímavá ryba už len podľa vzhľadu. Akoby na nej bolo vidno, že žila na planéte ešte skôr než dinosaury. Podľa vedcov žili prvé jesetery na Zemi už pred 250 miliónmi rokov. Ďalšou zaujímavosťou je, že sa môžu dožiť až sto rokov. Jeseterov existuje 25 druhov, pričom najmenšie majú 30 centimetrov a najväčšie vyše 6 metrov, pričom vážia 100 kg. Jesetera pozná väčšina ľudí ako rybu, z ikier ktorej sa robí slávny kaviár, má však aj výborné mäso. Je biele, tuhé, mnohí ho zaraďujú medzi najlepšie mäso z rýb.

mäso, hovädzie, mäsiar, steak Čítajte aj Sviečkovica: mäso ako lahôdka

Mäso z jesetera je vhodné na úpravu sous-vide, ale rovnako je vhodné aj na pečenie. Jeho výhodou je, že prakticky nemá kosti. Jeseter má hrubú kožu, tá sa neje, ale odporúča sa tepelne ho upravovať aj s ňou. Koža slúži ako ochrana pred vysušením mäsa. Táto ryba sa hodí aj na grilovanie na drevnom uhlí a na údenie.

Sumec

Sumca, najväčšiu európsku sladkovodnú rybu, pozná vari každý, a to najmä z fotografií zobrazujúcich rekordné úlovky. Táto obrovská ryba môže dorásť až do dĺžky tri metre a vážiť 150 kg. V kuchyni sa, samozrejme, používa mäso z mladých rýb, ktoré je oveľa jemnejšie. Sumec patrí medzi ryby, ktoré majú mäso s vyšším obsahom tuku, ide však o „dobré“ tuky. Nenasýtené mastné kyseliny tvoria 85 percent z tukov, ktoré mäso tejto ryby obsahuje. V mäse zo sumca, ktoré sa používa v kuchyni, tiež nie sú nijaké kosti.

Obľúbeným spôsobom prípravy je obaliť kúsky ryby v pivnom cestíčku a vypražiť. Ďalším populárnym jedlom je sumčí paprikáš, ktorý sa robí rovnako ako klasický kurací. Podáva sa s tvarohovými rezancami alebo haluškami. Sumca možno aj piecť, grilovať alebo pripravovať rovnako ako zubáča.

Video
Slovenský herec známy ako Banán z MAFstory, či kpt. Nagy z Profesionálov pripraví zubáča na citrónoch

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sumec #kaviár #sladkovodné ryby #rybacie pochúťky #magazín Varecha #jeseter #čerstvé ryby #morské tvory

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...