Tipy, triky a nápady: Čo je Manitoba

Možno ste sa stretli už s názvom múky Manitoba. Je to múka, bez ktorej si Taliani nevedia predstaviť pečenie. Paradoxne, pšenica, z ktorej sa robí, má severoamerické korene. Preto aj ten netaliansky názov.

08.12.2021 13:00
múka, varecha, varenie, lepok, celiakia Foto:
Manitoba je múka s veľmi vysokým podielom lepku, ktorá je vhodná na pečenie bieleho chleba.
debata

Slovo Manitoba je indiánske a je to názov kanadskej provincie, z ktorej pšenica pochádza. Ide o múku s veľmi vysokým podielom lepku, ktorá je vhodná na pečenie bieleho chleba, pizze, ciabatty a nadýchaných koláčov typu panettone. Tiež na koláče, kde sa používa veľa kvasníc, masla a vajec. Jej možnou alternatívou u nás je múka T530.

Ako napraviť holandskú omáčku

Holandská omáčka patrí medzi základné omáčky gastronómie, jej príprava sa však nie vždy podarí, môže sa napríklad zraziť. Čo v takom prípade? Dôvodom, že sa zrazí, môže byť, že ste maslo do nej pridávali veľmi rýchlo a bolo horúce. Možno sa však pokúsiť o nápravu: pridáme do nej žĺtok. Najprv ho vyšľaháme s troškou vývaru alebo horúcej vody vo vodnom kúpeli a pomaličky doň pridávame trochu tekutého masla. Potom túto zmes opatrne vmiešame do omáčky, kým je pekná krémová.

Aby sa knedličky nerozpadli

Knedličky možno robiť na iks spôsobov, niekedy sa však môže stať, že sa pri varení začnú rozpadať. Aby sme tomu zabránili, dáme do vody variť najprv len jeden a ak zostane pokope, pridáme ďalšie. Ak sa rozpadne, zvyšné uvaríme v pare. Alebo ešte lepšie – hneď ich pripravíme v pare. Ak sme ich dali variť bez skúšky a rozpadli sa, záchranou môže byť rösti. Knedličky nakrájame na malé kúsky a opražíme na troche masla a slaniny.

pečenie, maslo, váha Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Samokypriaca múka rýchlo a ľahko

Keď je krehké cesto veľmi krehké

Krehké cesto sa preto volá krehké, lebo sa ľahko láme. Niekedy je však krehkejšie, ako by nám bolo milé, a drobí sa. Spevniť ho môžeme tak, že počas hnetenia doň pridáme navyše trochu masla. To často pomôže, tuk urobí cesto vláčnejšie. Ak nepomôže ani maslo, riešením je, že neurobíte koláče z krehkého cesta, ale inú pochúťku: crumble. Do cesta pridáte trochu múky, nastrúhané orechy a rozdrvíte ho medzi prstami. Drobenku nasypete do misiek na osladené ovocie a necháte 20 minút zapiecť.

Maslo aj na vyprážanie

Maslo nie je vhodné na vyprážanie, ale neplatí to o každom druhu masla. Ak ho chcete na vyprážanie predsa len použiť, použite prepustené maslo (ghí). Na tom sa nič nepripáli, lebo mliečnu bielkovinu, teda penu, z neho dáme preč. Alternatívou je aj zmiešať maslo s rastlinným olejom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múka #triky do kuchyne #maslo #vyprážanie #krehké cesto #magazín Varecha #knedličky #tipy do kuchyne #T530 #holandská omáčka

+ Snažte sa jesť viac domácich jedál a neobjednávať si z internetu.
Dnes budete mať produktívny deň, oddýchnete si...

+ Pravidelné cvičenie a vyvážená strava zlepšia vaše zdravie.
Pomôžte komu sa dá, možno aj vy raz budete...